Kalesijac Enes Idrizović u timu ljekara koji su izveli veoma komplikovanu operaciju

Tokom protekle sedmice na Klinici za hirurgiju JZU UKC Tuzla urađen je laparoskopski zahvat rektalnog karcinoma. Pacijentici sa karcinomom završnog dijela rektuma rađena je laparoskopska abdominoperinealna resekcija rektuma.

Osnovna indikacija za abdominoperinealnu resekciju je rektalni karcinom smješten u distalnoj trećini ili završnom dijelu rektuma. Operacija uključuje uklanjanje anusa, rektuma i dijela sigmoidnog kolona zajedno sa okolnim limfnm čvorovima i to kroz inciziju načinjenu na abdomenu i perineumu. Kraj preostalog sigmoidnog dijela kolona se izvodi kao stoma na površinu abdomena.

Operativni tim koji je izveo abdominoperinealnu resekciju činili su: dr. Enes Idrizović, dr. Ferid Konjić, dr. Zlatan Mehmedović, anesteziolozi dr. Jasmina Adrović i Jasmina Smajić, instrumentar Asmir Kamenjaković i anestetičari Mevludin Babajić i Brankica Ivić.

Enes Idrizović je iz Rainaca Gornjih, općina Kalesija. Specijalista je hirurgije, zaposlen u UKC-u Tuzla i vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.