Kalesija uskoro dobiva Turistički ured

Na području općine Kalesija uskoro će biti otvoren Turistički ured, dogovoreno je na današnjem sastanku Mirsada Gluhića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a i Ismeta Mešića, načelnika općine Kalesija po ovlaštenju. Cilj osnivanja Turističkog ureda, koji će djelovati kao podružnica Turističe zajednice TK-a, je promocija turističkih potencijala, poboljšanje turizma, ali i zaštita i očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa na području kalesijske općine. Ministar Gluhić je istakao da će se po osnivanju Turističkog ureda mapirati svi turistički potencijali općine Kalesija, koji će se publikovati zajedno sa turističkim potencijalima Tuzlanskog kantona.

„Turistički ured u Kalesiji će u početku biti naslonjen na Turističku zajednicu TK-a. Naša želja je da se mapiraju svi turistički potencijali Kalesije, koji će se na printanim i web publikacijama naći u BiH i van granica naše zemlje. Dosadašnja iskustva iz drugih općina su jako pozitivna i nadamo se da ćemo ovim aktivnostima turističku djelatnost na našem kantonu dići na jedan viši nivo“, kazao je ministar Gluhić.

Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, je napomenuo da je ovo jako bitan projekat za Kalesiju, turističke radnike, ali za zaštitu životne sredine u Kalesiji.

„Već od sutra krećemo sa formiranjem Turističkog ureda. Do sada je oblast turizma bila pokrivena na način da su pojedinci, entuzijasti i zaljubljenici u kulturno-historijsko nasljeđe promovisali turističke potencijale. Sada će to biti prezentirano na kvalitetan i organizovan način. Sav turistički potencijal koji imamo, počev od stećaka do najstarijih džamija, moći će biti predstavljeni javnosti kao naše kultuno-historijsko nasljeđe. Ovo je i prilika da zaštitimo okoliš, a da naše prirodne ljepote predstavimo kao naš turistički proizvod, rekao je Mešić.

Sastanku su prisustvovali i profesori historije koji su istakli veliki značaj osnivanjem Turističkog ureda, posebno u dijelu koji se odnosi na kulturno-historijsko nasljeđe.

Po riječima Ekrema Sakića, profesora historije u OŠ Tojšići, Kalesija se, može pohvaliti da posjeduje vrijedna kulturno-historijska nasljeđa od prahistorije do danas, posebno istakavši tradicionalnu bosansku arhitekturu.

„ Veliki broj kuća koje su građene na tradicionalan način danas su u fazi propadanja. Uz malo dobre volje i sa malo mašte te kuće možemo pretvoriti u turistički potencijal naše općine, na način da se takve stare kuće otkupe i formira etno naselje, gdje bi se mogao napraviti muzej na otvorenom koji bi bio samoodrživ“, uvjeren je Sakić.

Slično razmišlja i njegov kolega Samir Halilović, profesor historije u OŠ Memići, koji podsjeća da se na području općine Kalesija nalazi veliki broj stećaka, ali i drugih kulturno-historijskih nasljeđa.

„ Možemo konstatovati da područje općine Kalesija ima ukupno 48 lokaliteta sa 578 stećaka. U proteklom periodu trudili smo se da evidentiramo naše kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe. Uredili smo lokalitet „Okrugla“ u Tojšićima, „Mramorje“ u Bulatovcima i Bukvarima, a ovih dana uredili smo i lokalitet „Čifluk“ u Miljanovcima. Osnivanje Turističkog ureda značajno će doprinijeti da se detaljnije izvrše istraživanja, napravi evidencija, popis i izrada turističke karte, gdje će na jednom mjestu biti obilježeno i označeno naše kulturno-historijsko nasljeđe“, govori Halilović i dodaje da Kalesija, između ostalog, još posjeduje dovišta, vakufe, džamije, mektebe, mezarja, kule, hanove, igre….

Rad Turističkog ureda će biti finansiran sredstvima Vlade TK-a, a općina Kalesija će imati obavezu da obezbijedi adekvatan prostor.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: