KALESIJA – PRVI OSLOBOĐENI GRAD U BiH

Akcija oslobađanja Kalesije započela je u rano jutro 23. maja 1992. godine. Sa zapadne strane opštine, odnosno iz pravca Prnjavora, uslijedio je žestok udar kalesijskih oslobodilaca. U munjevitom napadu oslobođen je Prnjavor, a u večernjim satima 23. maja 1992. godine, nakon samo 11 dana okupacije, oslobođen je i centar Kalesije. Kalesija je tada postala – prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Narednih dana kalesijski oslobodioci su ušli i u Dubnicu, u Zolje i u Jajiće. Oslobođena je 28. maja Kalesija Gornja, a potom i Brda. Nešto kasnije, polovinom juna 1992. godine, oslobođeni su i Brezik, Memići, Bulatovci i Mahala, ali se linija 4. jula 1992. godine, ponovo pomjerila – prema Kalesiji.

Prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, ratna linija razgraničenja bila je na pravcu: Pandurica – Brezik – Grabik – rijeka Bukovica – tkzv. plavi most na magistralnom putu – pruga – područje ispod „Unis-Tok-a“.

Skoro 4 godine ratovanja, svakodnevna granatiranja, stravična ubijanja i razaranja, potpuno su izmijenili sliku Kalesije. U ratu je na području (današnje) kalesijske općine poginulo 107 civila, među kojima je bilo i djece. Živote je izgubilo 286 boraca Armije BiH. Na stotine je invalida rata. Uništeni su industrijski i drugi privredni objekti. Sve džamije i mektebi u istočnom dijelu općine zapaljeni su ili su „sravnjeni sa zemljom“. Škole, ambulante, dom zdravlja, dom kulture, bukvalno svaki objekat u centru Kalesije bio je manje ili više devastiran. Popaljena su i uništena mnoga sela istočnog dijela kalesijske općine. Stanovništvo je pobijeno, prognano, izbjeglo ili raseljeno.

Dejtonskim sporazumom 1995. godine, „predratna“ opština Kalesija podijeljena je na dva dijela, između dva entiteta. Od dijela koji je pripao Republici Srpskoj, formirana je nova opština Osmaci.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.