Kalesija: Održan 8. Festival izvorne muzike

Sinoć je u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji održan osmi po redu Festival izvorne muzike na kojem je učešće uzelo jedanaest izvornih grupa sa područja Kalesije, Živinica, Osmaka, Banovića i Tuzle.

Prema mišljenju posjetilaca riječ je o dosad najbolje organizovanom festivalu, jer nisu korištena pojačala niti bilo kakvi pojačivači muzike, već su jednostavno posjetioci mogli uživati u pravom izvornom melosu.

„Ja sam prezadovoljan, sve je uspjelo. Festival ove vrste jedini je u BiH i baš se održava u Kalesiji, mjestu odakle je i potekla izvorna muzika“, kazao je za RTV Slon direktor BKC-a „Alija Izetbegović“ Fadil Hujdurović.

Na festivalu se pjevalo o konama, Kalesiji, ljubavi, Sprečanskom polju, Bosni ali svoje mjesto je našao i Josip Broz Tito u izvedbi izvorne grupe „Odjek Vukovija“. Nakon pominjanja imena Maršala, salom je odjekivao veliki aplauz od onih koji su živjeli u tim vremenima sloge i ljubavi, bratstva i jedinstva. Na ceni BKC-a sinoć su se pojavili i članovi najstarije izvorne grupe sa ovih prostora, a riječ je o članovima čuvene „Kalesijske trojke“. Svoj nastup su počeli pjesmom „Kad Ibro pođe zemlju da brani“, nakon čega su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. A prilikom nastupa Hasan Šabanović osnivač ove grupe još jednom je pokazao da je „magistar“ kada je u pitanju sviranje violinom. Bina na kojoj su nastupali izvornjaci bila je obogaćena starinama, a improvizovano je i sijelo, gdje su članice „Sumeje“ pile kahvu, plele, te sukale i prele vunu.

Prije održavanja festivala održan je i okrugli sto n atemu „Izvorna muzika, naša muzika, blago koje nestaje“. Učešće su uzeli članovi grupe Kalesijska trojka, te Kalesijski zvuci kao i urednica muzičkog programa na BH radiju Enisa Hajdarević –Šojko, kao i predstavnici Zavoda za očuvanje kulturnog naslijeđa TK na čelu sa Rusmirom Djedovićem te jedan od najvećih istraživača starina u Kalesiji Dževad Tosunbegović.  Na okruglom stolu se razgovaralo o planovima za budućnost kada je u pitanju ovaj festival, ali i najavljena je mogućnost izdavanja jedne knjige koja bi bila posvećena izvornoj muzici te koja bi svjetlo dana mogla ugledati za jubilarni festival 2014. godine.

RTV SLON

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: