Kalesija Centar dobija mezarje

Višegodišnja inicijativa za formiranje mezarja Čaršijske džamije u Kalesiji, dana 30.11.2015. godine dobila je svoju konkretizaciju. Naime potpisivanjem kupoprodajnog ugovora između Medžlisa IZ Kalesija – džemata Čaršijske džamije Kalesija i stvarnog vlasnika zemljišta na kome je planirano buduće mezarje Ruvejda Imšića došlo se do ostvarenja ideje da džemat Čaršijska džamija dobije adekvatnu lokaciju za pokop umrlih.

Potpisivanjem ovog ugovora Medžlis IZ Kalesija – džemat Čaršijska džamija Kalesija postaće vlasnik zemljišta površine 24 000 m2 ukoliko u roku od 7 mjeseci plati dogovoreni iznos od 120.000,00KM.
Ugovor je u ime Medžlisa i Džemata, po ovlaštenju Izvršnog odbora, potpisao predsjednik Medžlisa dr.sc. Muhamed Alić, naglasivši da je potpisivanjem ugovora iskazana spremnost i načinjen ključni korak za rješavanje dugogodišnjeg problema mezarja Čaršijske džamije i MZ Kalesija Centar. Ovaj ugovor obavezuje, prije svega, džemat Čaršijska džamija ali i sve nas da pomognemo i u roku isplatimo dogovoreni iznos.
S tim u vezi apelujemo na sve pravne i fizičke subjekte, naše kalesijske dobrotvore – vakife, da još jednom iskažu svoju spremnost i opredjeljenost za dobročinstvo.

U ime džemata Čaršijska džamija potpisivanju ugovora prisustvovao je Bilal ef. Husić, koji se zahvalio gospodinu Ruvejdu Imšiću na bezuvjetnom pristanku na potpisivanje ugovora za čiju relizaciju sredstva tek treba obezbijediti, istakavši da je pitanje mezarja ustvari pitanje opstanka ovog džemata koji ima najveći broj korisnika a mali broj članova, jer se većina stanovnika Kalesija Grada učlanjuje u druge džemate koji imaju rješeno pitanje ukopa svojih članova. Nadamo se da ćemo u planiranih sedam mjeseci naići na razumijevanje i pomoć te na taj način riješiti decenijski probelm u Kalesija Gradu.

Ispred Mjesne zajednice Kalesija Grad svečanom činu prisustvovao je predsjednik Hasan Ramić, koji je obećao materijalnu i drugu pomoć u cilju što brže otplate zemljišta i njegovog privođenja namjeni.

Prvi vakif budućeg mezarja Čaršijske džamije u Kalesiji postao je dosadašnji vlasnik gospodin Ruvejd Imšić, koji je pri potpisivanju ugovora, u ime svoje porodice, uvakufio 4000 m2 zemljišta.

Sve informacije u vezi sa uvakufljenjem sredstava za otplatu mezarja Čaršijske džamije u Kalesiji možete dobiti u Medžlisu IZ Kalesija svakim radnim danom, na telefon broj 035/631-132 ili putem email adrese: medzliskalesija@live.com. 

 

 

(NKP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: