Kadira Suljkanović prekinula sjednicu Općinskog vijeća Kalesija

Današnja 25.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija je prekinuta kod rasprave o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Nakon dugostrajne i iscrpne rasprave, Kadira Suljkanović iz Narodne stranke radom za boljitak, koja je kao zamjenik predsjedavajućeg vodila sjednicu, odlučila je prekinuti sjednicu Općinkog vijeća.

Prema njenim riječima naknadno će se zakazati sjednica Kolegija na kojoj  bi se dogovorio termin nastavka 25.redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija.

Prije prekida vijećnici su se našli u pat poziciji, da li prekršiti Poslovnik o radu vijeća ili Ustav u dijelu koji se odnosi na spolnu diskriminaciju?

Naime, za funkciju predsjedavajućeg vijeća predložena su dva kandidata Sena Musić (SDA) i Esad Čanić (SBiH).  S obzorom da je Poslovnikom vijeća regulisano da predsjedavajući i zamjenik ne mogu biti istog spola, Klub SDP-a i četiri vijećnika SDA su zatražili izmjenu Poslovnika u dijelu koji se odnosi na spolnu strukturu predsjedavajućeg i zamjenika.

Kako nisu prihvaćene izmjene Poslovnika, Kadira Suljkanović nije željela staviti na glasanje izbor za predsjedavajućeg vijeća, jer bi, kako navodi, prekšila Poslovnik ukoliko bi na glasanje dala prijedlog da Sena Musić bude birana za predsjedavajućeg vijeća.

S druge strane smatra se da bi bio prekršen Ustav FBiH ukoliko bi se Seni Musić onemogućila kandidatura za predsjedavajućeg vijeća, jer bi tada došlo do spolne diskriminacije.

Obzirom da nije željela preuzeti odgovornost da na glasanje stavi predložene kandidate , Kadira Suljkanović se odlučila  na prekid sjednice vijeća.

Prije prekida usvojena je Odluka o izmjeni Odluka o kriterijima  za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Kalesija za 2015. godinu i Odluka o dodjeli općinskih priznanja.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: