Izvršena primopredaja deminiranog zemljišta kod nadvožnjaka u Kalesiji

U općini Kalesija danas je izvršena primopredaja deminiranog terena površine 128.339 m2.  Radi se, uglavnom, o poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi ispod nadvožnjaka u Kalesiji, u nesporednoj blizini rijeke Spreča.

Prilikom čišćenja terena, demineri su na ovoj lokaciji pronašli rasprskavajuću pješadijsku minu 2 A, upravljač od rasprskavajuće pješadijske mine i 2 troblona.

Radovi na deminiranju ovog područja započeli su pretprošle godine, ali su prošlogodišnjih poplava demineri bili prinuđeni obustaviti radove.

Projekat je ove godine stavljen u priorite, a radovi na deminiranju terena započeli su 16.jula ove godine. U ovom periodu bile su angažovane dvije mašine, koje su radile na čišćenju površine 123.240 m2, dok je preostali dio deminiran manuelnom metodom.

Na deminiranju terena u Kalesiji angažovani su timovi iz Livna, Žepča i Orašja.

Prilikom primopredaje deminiranog terena, načelnik općine Kalesija, Nedžad Džafić zahvalio se predstavnicima deminerskih timova koji su radili na uklanjanju neekplodiranih ubojnih sredstava i Federalnoj Upravi Civilne zaštite koja je prihvatila zahtjev za deminiranje upućen od lokalne zajednice.

Dodao je da će deminiranje terena na području kalesijske općine biti nastavljeno i narednih dana.

– Za nekoliko dana započet će projekat deminiranja zemljišta uzvodno uz Spreču,  kako bi se nakon toga stvorili preduslovi za regulaciju Spreče. S obzirom da se radi o poljoprivrednom zemljištu, Općina Kalesija će u narednim danima, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, provesti potrebne procedure kako bi se ovo zemljište dodijelilo u zakup zainteresovanim poljoprivrednicima, kazao je Džafić.

Primopredaji deminirane površine u Kalesiji prisustvovao je i Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, koji je posebno naglasio značaj angažmana domaćih instucija u procesu deminiranja terena na području TK-a.

 – Trenutno je sve manje pomoći za deminiranje. Ove godine nisu aktivirana značajnija sredstva EU i SAD tako da se u ovom trenutku možemo osloniti na resurse deminerskih timova Civilne zaštite i Oružanih snaga. Deminerski timovi Civilne zaštite su u Kalesiji odradili ogroman posao, jer se deminiranjem ovakvih površina , pored sigurnosnog aspekta, stvaraju uslovi i da lokalno stanovništvo može obrađivati zemljište, koje je do sada bilo nepristupačno, istakao je Tadić.

Općina Kalesija je jedna od najzagađenijih minama u TK-a. Trenutno je blizu 11 miliona kvadratnih metara rizične površine, a najugoženija naselja su: Gojčin, Memići i Seljublje.

 

FOTO:

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: