IZVJEŠTAJ FEDERALNOG OPERATIVNOG CENTRA O POPLAVAMA U TK

Stanje na HA Modrac Vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 199,68 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 13,00 nivo je viši za 5 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,6 m3/s. Jutros od 3 satA vodostaj na brani jezera Modrac je u fazi mirovanja, pa se u narednim satima očekuje postepeno opadanje. Prema informacijam dobijenim od OSCZ na TK, jutros od 7 sati, stanje na poplavljenim područjima je sledeće: Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u blagom porastu u odnosu na stanje juče u 16 sati. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj Istok, Gračanica i Živinice. Za sada nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Općina Doboj Istok
Bujičasti tokovi, nepostojanje sistema za prikupljanje odvodnih površinskih i oborinskih voda uzrokovali su plavljenje 2 stambena objekta i više pomoćnih objekata u naselju Stadion Luka u MZ Klokotnica. Rijeka Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 20 Ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Gračanica
Vodostaja rijeke Spreče jutros u 7 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 320 cm, i u odnosu na jučerašnje mjerenje u 16,00 sati viši je za 10 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D.Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Živinice
Na području općine Živinice rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 60 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju rasta. Srednjobosanski kanton Vodostaj rijeka na području Kantona imaju tendenciju opadanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: