IZ ŠTAMPE IZAŠLA „KNJIGA O KALESIJI“

Kalesija – Knjiga o Kalesiji

Iz štampe je nedavno izašla knjiga pod naslovom „Kalesija – Knjiga o Kalesiji“, autora Fuada Halilovića. Knjiga o Kalesiji, prva ovakvog tipa, izazvala je neočekivani interes ovdašnje javnosti i mnogi traže primjerak više. Iako je autor u predgovoru naglasio da knjiga nije monografskog karaktera, nego da je „obična knjiga o jednoj sasvim običnoj sredini i sasvim običnim ljudima“, u Knjizi o Kalesiji, ipak su „obrađane“ mnoge oblasti, događaji, ustanove, ličnosti, u gotovo 150 podnaslova.

Knjiga se sastoji od 16 poglavlja: Podaci o općini, Historijat i nastanak općine Kalesija, Infrastruktura, Politika i demokratija, zatim Privreda, Školstvo, Zdravstvo, Kultura i mediji, Religije, Općinska struktura – mjesne zajednice, Sport, Tradicija, Razglednice…U tvrdom povezu, na 216 strana u koloru, predstavljena je općina Kalesija u svim segmentima. Knjiga o Kalesiji sadrži i preko 500 fotografija, koje je (uglavnom) „uslikao“ Amel Emrić, jedan od najboljih fotoreportera u BiH, dobitnik mnogih svjetskih priznanja.

Knjiga je napisana dvojezično, dakle osim na bosanskom, kompletan tekst je preveden i na engleski jezik, tako da i stranci koji imaju želju ili interes, iz ove knjige mogu više saznati o Kalesiji. Tekst na engleski je preveo Asmir Mešić.

Autor knjige Fuad Halilović

Izdavač knjige „Kalesija – Knjiga o Kalesiji“ je Općina Kalesija, autor  dakle Fuad Halilović, a urednik Dino Kalesić. Recenzenti knjige su prof. dr. Vedad Spahić i prof. dr. Sead Omerbegović. Kompjutersku pripremu i dizajn je uradio Midhat Dugonjić, a knjigu je u 1.000 primjeraka štampala SIMS grafika Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: