Isplata penzija počinje 7. novembra

Isplata penzija za mjesec oktobar započinje u petak, 7. novembra, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (MIO/PIO).

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije  ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža penzija iznosi 326,17 maraka, zajamčena 434,90 maraka, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 maraka, saopšteno je iz Ureda za informisanje MIO/PIO-a.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 miliona maraka.

Upravni je odbor na svojoj posljednjoj sjednici, uz ostalo, usvojio i odluku o prodaji nekretnina u vlasništvu Federalnog zavoda.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.