Isplata penzija na poštama počinje sutra, na bankama 8. decembra

Isplata penzija za mjesec novembar, koja se realizira putem pošta, počinje u subotu 6. decembra, dok će isplata penzija na bankama započeti u ponedjeljak, 8. decembra 2014. godine, odlučeno je na sjednici Upravnog odobora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Upravni odbor je na sjednici usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju Federalnog zavoda za period 01.01. do 30.09.2014. godine kao i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o internoj reviziji i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o internim kontrolama-internim kontrolnim postupcima.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za novembar, s uračunatim troškovima, iznose oko 153 miliona KM.

FZ MIO/PIO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: