Iskazana potreba za ravnopravnim odnosom prema boračkoj populaciji na području cijele FBiH

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević informisao je danas na radnom sastanku predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Senada Alića, premijera TK Begu Gutića i resornog kantonalnog ministra Fahrudina Skopljaka o aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu kada su pitanju prava boraca.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona podržali su projekte zapošljavanja i samozapošljavanja demobilisanih boraca te aktivnosti na izradi zakona o pravima demobilisanih boraca i organizaciji boračkih organizacija. Među predstavljenim projektima, prema riječima federalnog ministra Bukvarevića,„su programi federalnih ministarstava poljoprivrede, obrta i razvoja, boračka  pitanja i ministarstva za povratak koji će biti objavljeni putem javnog poziva i u kojima se očekuje da aplikanti budu i sa područja TK jer je ovo kanton koji ima veliki broj pripadnika Armije RBiH.“

Uz neophodno uvažavanje onoga što su kantonalna Vlada i resorno ministarstvo uradili u protekloj godini kada su pitanju dopunska boračka prava, prema riječima premijera Gutića, punu podršku dobit će sve inicijative koje doprinose boljitku boračke populacije pa i Fondacija za pružanje pravne pomoći svim braniocima i pripadnicima oružanih snaga BiH u osnivanju. Medjutim, ono na što izuzetno treba obratiti pažnju, rekao je ovom prilikom premijer Gutić, da odluke i inicijative Federalne Vlade ne postanu novo opterećenje budžeta TK. Istog mišljenja bio je i ministar Skopljak rekavši da sa kantonalnog nivoa: „U ovoj godini na poziciji za dopunska prava boraca imamo 8,4 miliona KM što je za 400 000 više u odnosu na prethodnu godinu. To je, u uslovima u kojima Tuzlanski kantona radi sa opterećenjem budžeta i uz ogroman akumulirani deficit, gotovo 150 % od onog što možemo uraditi u ovom momentu.

Uzimajući u obzir broj pripadnika boračke populacije na području TK i neravnomjernu raspodjelu sredstava za ove namjene po kantonima premijer Gutić još jednom je ukazao na potrebu da se promijeni odnos federalne vlasti prema Tuzlanskom kantonu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: