Inspektori od ponedjeljka češljaju ambulante, trgovine i privatne univerzitete

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) od ponedjeljka, 13. oktobra, pa sve do 20. decembra provodit će temeljite kontrole u trgovinama, univerzitetima i zdravstvenim ustanovama, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako nam je potvrdio Ibrahim Tirak, direktor FUZIP-a, više od 50 inspektora, u saradnji s kantonalnim inspekcijama, provest će akcije u kojima će se provjeravati finansijska disciplina te radnopravni status uposlenih.

Novi zakoni

– Kontrole će se raditi u skladu s novim zakonima o prekršajima i inspekcijama. Gdje budu otkrivene nepravilnosti, objekti će biti zatvarani odmah, izricane kazne i oni neće moći biti ponovo otvoreni sve dok se ne otklone greške – ističe Tirak.

Dodaje i da će se akcije provoditi u saradnji s Federalnom i kantonalnim upravama policije.

– Gdje bude potrebno, pozvat ćemo policiju da nam pomogne. Očekujemo da se odmah poveća i broj zaposlenih, kao i naplata poreza i doprinosa – kaže Tirak.

On naglašava da će biti kontrolirane privatne visokoškolske ustanove, jer je prisutan trend da uposlenici državnih fakulteta rade na više privatnih, te da će se s time prekinuti. Neće se dopustiti ni da ljekari koji rade u državnim bolnicama, budu angažirani u privatnim ustanovama, a da za to ne postoji saglasnost državnih ustanova.

– Ne može jedan profesor ili ljekar raditi po ugovoru o djelu na još pet univerziteta ili privatnih ambulanti. Oni će morati zaposliti kvalitetne kadrove s biroa. Detaljno ćemo pretresti svaku ustanovu. Gdje nađemo nepravilnosti, izreći ćemo kazne u skladu s novim zakonskim rješenjima. A one su neuporedivo oštrije nego do sada – kaže Tirak.

Uvesti red

Kaže da će se kontrole raditi i vikendom te i nakon radnog vremena.

– Više od 50 inspektora FUZIP-a tek pred kraj godine vratit će se u Sarajevo, a u međuvremenu će biti uveden red u oblastima zapošljavanja i prikupljanja prihoda. Mi ne želimo po svaku cijenu zatvoriti nijednu firmu, ali nećemo dopustiti ni javašluk – poručio je Tirak.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.