Inicijativa iz Tuzle i Zenice: Traže pravedniju raspodjelu javih prihoda

Ukupno 20 poslanika s područja Tuzlanskog i sedam s područja Zeničko–dobojskog kantona potpisalo je nedavno i u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj Prijedlog izmjene Zakona jeste rezultat inicijative koju su pokrenuli tuzlanski univerzitetski profesori, a koju su kasnije zvanično podržali sindikati i Vlada Tuzlanskog kantona.

Prijedlog su potpisali poslanici oba doma Parlamenta Federacije.

– Kada je u pitanju Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, uvođenje dodatnih pondera u sistem raspodjele javnih prihoda, određeni kantoni privilegirani su u startu, dok su drugi kantoni na taj način dovedeni u neravnopravan položaj, navedeno je u Prijedlogu izmjene Zakona, kojeg je u parlamentarnu proceduru zvanično uputio poslanik Mahir Mešalić.

Tako je, piše u Prijedlogu, prema određenim analizama, Tuzlanski kanton od 2006. do 2014. godine primjenom ovog Zakona oštećen za oko 300 miliona maraka.

– Analiza projekcije raspodjele javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima sa i bez pondera za 2015. godinu, pokazala je da bi u slučaju izuzimanja primjene utvrđenih pondera Tuzlanskom kantonu pripalo 41.440.000 KM više, Zeničko-dobojskom 34.165.000 KM, Unsko-sanskom 24.874.000 KM, Srednjobosanskom 22.751.000 KM, Hercegovačko-neretvanskom 19.692.000 KM, Zapadnohercegovačkom 7.724.000 i Kantonu Sarajevo 10 3.029.000 KM, pojašnjeno je u Prijedlogu izmjene Zakona.

Mešalić je naveo da je ovaj Prijedlog upućen po skraćenoj proceduri te da je potpisan od poslanika iz svih stranaka, bez ikakvog politikanstva

– Očekujem da će nas podržati i drugi kantoni. Mi idemo do kraja, a ako Parlament ne usvoji izmjene ovog Zakona, podnijet ćemo Apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH, kazao je Mešalić.

Inače, zbog ovakve raspodjele javnih prihoda, konkretno, najmnogoljudniji kanton već dugo godina ima problema s višemilionskim deficitom. Zbog toga, kantonalne vlasti donosile su u nekoliko navrata odluke o kreditnom zaduženju kako bi budžetskim korisnicima mogle isplatiti zarađene plate.

zastupnici1zastupnici2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: