IGRAMA I PJESMOM TOJŠIĆANI ODUŠEVILI RUMUNE (FOTO)

Članovi Prvog ansambla KUD-a „14. maj“ iz Tojšića boravili su protekle sedmice u rumunskom gradu Breaza, 100 kilometara južno od Bukurešta. Tu su, pored Rumunije, Italije, Bugarske i Poljske, učestvovali na čuvenom 82. Calabreaza internacionalnom festivalu tradicionalnih igara i pjesama.

U četiri večeri koliko je festival trajao, članovi tojšićkog KUD-a „14. maja“, predstavili su se sa četiri različite koreografije, koje su oduševile rumunsku publiku. Svake večeri, na specijalnoj pozornici u centru grada Breaze, nastupali su ansambli iz pet zemalja, a festival je, iz večeri u večer pratilo po 5-6 hiljada Rumuna.

Predstavnike KUD-a „14. maj“, Izeta Šmigalovića, koji je vodio ansambl u Rumuniju i koreografa Admira Šmigalovića, primio je i gradonačelnik Breaze. Tom prilikom im je, kao svojevrsno priznanje uspješnog nastupa, uručio diplomu za izuzetan scenski dojam.

„Izuzetno smo zadovoljni prijemom, svojim nastupima i predstavljanjem Bosne i Hercegovine u Rumuniji, pogovotovo što je ovo prvi nastup jednog KUD-a sa ovog dijela BiH. Članovi našeg ansambla bili su na vrhunskom nivou i nisu zaostajali za profesionalnim družinama iz Italije, Bugarske ili Poljske, što je rumunska publika nagrađivala dugotrajnim aplauzom sve četiri večeri. Ovaj nastup poklanjamo kao spomen na našeg nedavno preminulog predsjednika KUD-a, Zaima Šahmanovića, kojeg se u svakom trenutku rado sjećamo, rekao je za Radio „Feral“, Izet Šmigalović, član Upravnog odbora  KUD-a „14. maj“ iz Tojšića.

FOTO:

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: