IDENTIFIKOVANO SEDAM ŽRTAVA IZ VLASENICE

U Komemorativnom centru u Tuzli danas je identifikovan Šukrija, jedan od sedmorice braće Efendića, koji su ubijeni 1992. godine tokom etničkog čišćenja Vlasenice. Identifikaciji  su prisustvovali njegov sin Šefko i supruga Ajša.

„To su nam sve komšije uradile. Pa sedmoricu braće su ubili. Mog Šukriju su odveli iz kuće i tri dana je proveo u zatvoru u Vlasenici. Kasnije su ga odveli u logor Sušica, a poslije na Pelemiš da radi. Nikada se nije vratio. Neka je sram ljudi koji su ovo uradili“ kazala je Ajša, koja je iz Kanade došla sa sinom kako bi prisustvovala identifikaciji.

Od osmorice braće Efendića, samo je jedan preživio. Petorica su ukopana na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, a za jednim se još uvijek traga.

Pored Šukrije (Ibro) Efendića, jučer su indetifikovani i Beširević (Rasim) Arifa, Gobeljić (Ahmet) Emin, Pezić (Sulejmen) Sulejman, Saračević (Sejfo) Safet, Telalović (Rešid) Sejfo i Mehanović (Adil) Sead.

Sudbina Mehanovića slična je Efendićima. Vlasenički zlikovci 1992. godine ubili su četvoricu braće Mehanović. Dvojica su do sada ukopana, a za jednim se još uvijek traga.

Prema riječima Vede Tuce, vještaka sudske medicine, sedam osoba koje su danas identifikovane, pronađene su u dvije grobnice na lokalitetu Pelemiš.

„Tijela nisu kompletna. Tokom obrade tijela, vidljivo je da su žrtve ubijene hicima u predjelu grudnog koša, stomaka i glave“ kazao je Tuco.

Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica 1992-95, kazao je da su današnje identifikacije pripreme za kolektivnu dženazu, koja će biti klanjana na šehidskom mezarju Rakita 24. aprila ove godine.

„Sa dosadašnjih 23 i današnjih sedam identifikovanih, imamo spremno 30 tijela. U međuvremenu jedna porodica, koja je htjela svog najmilijeg ukopati na privatnom mezarju, odlučila je da će biti ukopan na kolektivnoj dženazi. Uključujući ovu osobu i još dvije osobe koje će biti identifikovane iduće sedmice, imamo ukupno 33 žrtve kojima će biti klanjana dženaza“ kazao je Bektašević.

Posljednjih dana je ubrzan proces identifikacija Vlaseničana, a u toku je i uređenje šehidskog mezarja Rakita u Vlasenici, na kome će 24. aprila ove godine biti klanjana dženaza žrtvama etničkog čišćenja. Žrtve su pronađena u dvije masovne grobnice na lokalitetu Pelemiš i u jednoj grobnici na lokalitetu Ogradice.

Do sada su na nekoliko kolektivnih džanaza, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, ukopane 232 vlaseničke žrtve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: