Hrvatskoj potrebne 42.000 sezonskih radnika

Hrvatska privreda suočava se sa velikim problemom, nedostatkom sezonskih radnika, a ove godine toj državi će biti potrebno i do 42.000 sezonaca.

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika, pogotovo u poslovima koji se tiču trgovine i turizma, prenosi list Poslovni dnevnik.

Od početka ove godine do kraja februara upučen je veliki broj zahtjeva poslodavaca za sezoncima, pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000, od prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

“U ovom trenutku, uprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zainteresiranih za posao je bilo svega deset posto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresiranih ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministrice rada i penzionog sistema Nade Šikič i Antona Klimana, ministar turizma, zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) u prostorijama Ministarstva rada i penzionog sistema.

Poslovni dnevnik prenosi da se u saopćenju Hrvatskog udruženja poslodavaca zaključuje da,”ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku neophodne, onda će svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: