Horor u Karavlasima kod Kalesije: Marinkovići 10 godina u ropstvu držali devojčicu iz Njemačke

Devetnaestogodišnja Nijemica, čiji pravi identitet se još utvrđuje, živjela je punih deset godina u klasičnom ropstvu u selu Gojčin kod Kalesije. U zaseoku Karavlasi Nijemica za koju se vjeruje da se zove Klara, deset godina su fizički i psihički brutalno zlostavljali, mučili i izgladnjivali članovi porodice Marinković, potvrđeno je danas za Bportal.ba.

Kada je konačno prošle sedmice, u četvrtak 17. maja, spašena i odvedena u sigurnu kuću, 19-godišnja djevojka imala je jedva četrdesetak kilograma. Bila je u teškom psihičkom i fizičkom stanju, sa ožiljcima po cijelom tijelu.

Njene zlostavljače, bračni par Milenka i Slavicu Marinković, uhapsila je kalesijska policija i predala ih u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Određen im je jednomjesečni pritvor.

Za stavične muke koje je proživljavala njena kćerka, svih ovih godina znala je majka nesretne djevojke Kristina, ali i još nekoliko osoba koje zbog straha od osvete nisu donedavno smjela nikome reći o onome što su vidjele u Karavlasima.

Djevojka je spašena zahvaljujući Seadu Makaliću, koji je o svemu obavijestio policiju.

Ni policija ni Tužilaštvo TK do sada nisu obavijestili javnost o ovoj stravičnoj priči, od koje se diže kosa na glavi. Bportal je u petak u Gojčinu saznao šokantne detalje ove priče, kakva se viđa samo u najbrutalnijim horor filmovima.

Sve je počelo prije desetak godina, kada je Milenko Marinković, iako je već živio sa Slavicom, iz Austrije gdje rade on i trojica njegove braće, doveo Nijemicu Kristinu, koja mu je bila druga žena. U zaselak Karavlasi, u kojem u nekoliko kuća žive braća Marinković, Kristina je dovela četiri kćerke.

-Tri starije djevojke su se navodno udale za Marinkovićeve rođake. Ova djevojčica je tada imala devet godina i ostala je da živi kod Milenka. Nijemica, njena majka, povremeno je dolazila i morala je znati šta se događa-ispričao je za Bportal Sead Makalić.

Da nešto nije uredu, Makalić je posumnjao još prije nekoliko godina, kada je prolazeći pored kuća Marinkovića vidio zapuštenu i prljavu djevojčicu. Nije mogao ništa poduzeti, jer ničim nije mogao dokazati svoje pretpostavke. Međutim, iz dana u dan do njega su dopirale informacije od mještana o stravičnim torturama nad djevojčicom. Još prošle godine sve je prijavio policiji. Policijska patrola došla je pred kuću Marinkovića, ali djevojčicu nisu pronašli. Marinkovići su tvrdili da ju je majka odvela u Njemačku. Ustvari, djevojčica je bila skrivena u podrumu.

Prije nekoliko dana Sead je uspio pribaviti ključni dokaz da djevojčica postoji i da je kod Marinkovića. Fotografisao ju je i fotografiju odnio u PU Kalesija. Uslijedila je akcija.

-Kada je policija u četvrtak došla, ponovo su tvrdili da tu nema nikakve djevojke. Ovaj put se, međutim, nisu mogli izvući-kaže Sead.

Djevojka je bila sakrivena u šumi. Sead kaže da je kada se srela s njim i policajcima bila potpuno mokra, iscrpljena i u teškom stanju. Marinkoviću su uhapšeni, strah među mještanima je popustio i četvero njih je u svojim izjavama policiji iznijelo strašne detalje mučenja kojima je nesretna djevojka bila izložena. Radila je najteže fizičke poslove, svakodnevno bila premlaćivana, a povrede su joj nanosili i nožem. Čak i kada su je psi izujedali po rukama nisu je vodili ljekari.

-Te rane po rukama nisu joj ni previli, već su pustili da same zamlade. Ono što je ta djevojka preživjela gore je od tortura u logorima o kojima ste mogli čuti. Tukli su je, tjerali da radi najteže poslove, zlostavljali seksualno i na sve moguće načine. Osim Milenka i Slavice to su radili i ostali članovi ove porodice. Jednostavno, ne postoji nijedna brutalnost na svijetu koju ova devojka nije doživjela-ispričao je za Bportal, pod uslovom da ostane anonimam, jedan od svjedoka.

Nesretna djevojka nikada nije išla u školu, a njen boravak u Karavlasima nikada nije prijavljen. Odrastala je izložena nezamislivoj torturi, a spavala je zasebno od svih u devastiranoj staroj kući.

U moru šokantnih detalja je i onaj da je njena majka cijelo vrijeme znala šta se događa. Ona se trenutno nalazi u BiH. Saslušana je u policiji u Kalesiji, nije uhapšena, ali je pod policijskim nadzorom.

Tužilaštvo i MUP Tuzlanskog kantona provode istragu u ovom slučaju do sada nezabilježenom u BiH. S obzirom na to da je djevojka Nijemica, te da dio porodice Marinković boravi u Austriji, u istragu će se vrlo vjerovatno uključiti i njemačka i austrijska policija.

Makaliću prijete otmicom djeteta

Nakon što je cijeli slučaj otkriven, Milenko i Slavica uhapšeni, Sead Makalić dobio je prijetnje iz porodice Marinković.

-Zaprijetili su mi da će platiti 50.000 eura da mi otmu sina-kaže Makalić.

(E. HUREMOVIĆ / Bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: