Hepatits C će u tuzlanskom UKC-u za dva mjeseca biti potpuno izlječiva bolest

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli jedna od najtežih jetrenih bolesti uskoro će biti potpuno izlječiva. Naime, stopostotno izlječenje hroničnog hepatitisa C omogućava novi tretman koji bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi trebao početi primjenjivati najkasnije za dva mjeseca, a podrazumjeva uzimanje kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 sedmice kod težih oblika bolesti.

Kako je za Klix.ba kazao prof.dr.sc. Nermin Salkić, specijalista interne medicine i subspecijalista-gastroenterohepatolog u UKC-u u Tuzli, najefikasniji tretman protiv hroničnog hepatitisa C je do sada imao efikasnost izlječenja koja se kretala do 60, eventualno 70 posto, neovisno o genotipu virusa.

“Međutim, bio je povezan sa brojnim i vrlo neugodnim nuspojavama, ponekad čak i po život opasnim, a da ne spominjem potrebu sedmičnog davanja potkožnih injekcija. Veliki broj pacijenata međutim, nije imao odgovor na ovu terapiju, što nam je predstavljalo veliki problem”, kaže Salkić za Klix.ba.

Od prije dvije godine na tržištu su se, neovisno jedan od drugog, pojavila dva tipa takozvanog “direktno djelujućeg” tretmana koji podrazumijeva uzimanje kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 nedjelje kod težih oblika bolesti.

“Pored puno prihvatljivije sigurnosti i izostanka nuspojava povezanih sa primjenom interferona, jer se radi o takozvanom ‘bezinteferonskom tretmanu’, efikasnost terapije je bila čudesna čak i u grupama pacijenata koji su imali genotip koji je težak za izlječenje (genotip 1 i 4, op.a.). Praktično, mi prvi puta možemo reći da je hronični hepatitis C danas izlječiva bolest”, naglašava Salkić.

Ističe da je ovo jedan od vrhunskih podviga medicinske nauke u ovom stoljeću jer jedna od najtežih hroničnih jetrenih bolesti danas može biti izliječena tabletama, a samo do jučer je bila jedan od glavnih uzroka ciroze jetre u svijetu.

Prednost ovog tretmana, pored njegovog izuzetno uspješnog djelovanja, ogleda se i u načinu primjene. Pacijent za razliku od dosadašnjih tretmana, lijekove unosi u obliku tableta ili kapsula.

 

 

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: