Halil Jahić predsjednik SDA Kalesija, potpredsjednici su Nermin Mešić i Sead Džafić

Ratni komandant „Gazija“ Halil Jahić novi je predsjednik SDA Kalesija, tako su odlučili delegati na jučer održanoj Skupštini SDA. Za Jahića je glasalo 77 prisutnih delegata, od 90 prisutnih. Njegov protiv kandidat Nermin Mešić nije odustao od kandidature, ali je prije glasanja pozvao prisutne da svoj glas daju Halilu Jahiću.

Izabran je i novi Izvršni odbor SDA Kalesija. Glasovima delegata u Izvršni odbor su izabrani Nedžad Džafić, dosadašnji predsjednik SDA, koji je dobio 66 glasova, Nermin Mešić (61 glas), Abdulah Kulović (59), Safet Ibrahimbegović (50), Omer Ročević (47) i Safet Imamović (49). Osim njih, na prijedlog novoizabranog predsjendika Halila Jahića u Izvršni odbor su izabrani i Sead Džafić, Ekrem Smajić, Hasiba Kurtić, Said Joldić i Abduselam Mustafić. Po automatizmu članovi Izvršnog odbora su i Adnan Kamerić, šef Kluba vijećnika SDA, te predsjednici Asocijacije mladih i Asocijacije žena.

sda5Na Skupštini se moglo čuti i da je sve ovo debelo izrežirano. Rasim Omerović je izkazao nezadovoljstvo što on kao dotadašnji potpredsjednik SDA nije uopće znao ko su kandidati za Izvršni odbor. Istu zamjerku je uputio i Ibrica Huremović. Omerović je kazoa da s eovakvim izborom stranka vodi u propast. Ipak, na kraju je čestitao i Halilu Jahiću i svim ostalim izabranim članovima Izvršnog odbora.

sda2Hasan Ramić je također izrazio nezadovoljstvo. Kazao je da ovakav izbor ne vodi pomirenju unutar stranke jer u Izvršni odbor nije izabran niko iz „druge strane“. Naveo je primjer da iz Gornjih Vukovija, koji predstavljaju najjaču bazu SDA, nije izabran niti jedan član u Izvršni odbor.  Još je rekao da je lista skrojena u kancelariji Hajrudina Husejnovića.

sda3Zanimljivo je da je bilo kandidata koji nisu dobili niti jedan glas ili su dobili jedan ili dva glasa. Tako bivši načelnik Enver Jukanović nije dobio niti jedan glas. Za njega nisu glasali čak ni oni koji su ga predložili.

sda1Kako saznajemo, Halil Jahić je nudio prof. dr. Nijazu Kariću da sa njegove liste uđe u Izvršni odbor, ali je Nijaz Karić odustao.

 

 

 

 

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: