GUTIĆ, OMEROVIĆ I DŽAFIĆ KALESIJSKI KANDIDATI ZA MINISTRE U VLADI TK

Koalicioni partneri u Tuzlanskom kantonu SDP i SDA ovih dana provode stranačke procudure predlaganja kandidata za ministre u budućoj Vladi TK-a. SDP-e je najveći dio posla već obavio, s obzirom da su za svaku poziciju kadadirana po dva prijedloga za kantonalne ministre. Kandidati za  ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta  su: Nadja Avdibašić- Vukadinović i Omer Hamzić, Ministarstvo zdravstva: Kasim Brigić i Nada Pavlović-Čalić, Ministarstvo za obnovu razvoj i povratak: Dijana Bilanović i  Nenad Todorović, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja: Aid Berbić  i Sulejman Gutić . Sead Hasić, Besima Klopić i Mustafa Šečić kandidati su  za Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. U utrci  za ministra pravosudja i uprave  su Boris Krešić, Aziz Čačković i  Alen Taletović

Prijedlozi su dostavljeni na potvrdu centrali SDP-a u Sarajevo, nakon čega će mandatar Sead Čaušević izaći sa konkretnim imenima novih ministara.

Dok je  javnost u TK-u, posljednjih dana upoznata, sa  SDP-ovim  kandidatima, ovih dana vodi se žestoko lobiranje kandidata za ministarske pozicije koje su u raspodjeli pripale SDA.  Među 36 prijedloga, koji su proslijeđeni centrali SDA u Sarajevu, pominju se i dva kandidata za ministre SDA iz Kalesije. Aktuelni načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, kandidat je za ministra poljoprivrede, dok je predsjednik kalesijske organizacije SDA, Nedžad Džafić prijedlog za ministra za boračka pitanja.  Pored Džafića, kandidati za ministra za boračka pitanja su Salko Bukvarević i Bahrija Mehurić. Kandidati SDA za ministra MUP-a TK-a su Enes Gegić iz Lukavca i Asim Aljić iz Živinica. Kao ministrar finansija i ujedno zamjenik premijera Vlade TK-a pominje se Mirsad Novalić iz Gradačca, ali i Nail Šećkanović, ukoliko ne bude kadidiran za federalnog ministra. Po svemu sudeći, ministra za prostorno uređenje odredit će „banovički lobi“, koji još od predizborne kampanje ima usku saradnju sa  općinskim organizacija SDA u Lukavcu i Sapni, a upravo taj lobi pod svojom kontrolom  ima sve poslanika SDA u Skupštini TK-a.

U međustranačkojh raspodjeli ministrarskih fotelja Narodnoj stranci radom za boljitak pripalo je Ministrastvo energetike i rudarstva, a kao najozbiljniji kandidat za ministra pominje se dr.Željko Knežiček.

Prema najavama mandatara Seda Čauševića kompletna procedura trebala bi biti završena do kraja januara, a nova Vlada TK-a bi mogla početi s ra dom najkasnije do 5.februara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: