Građani Kalesije pokazali interes za registriranje obrtničke djelatnosti

Registracijom obrtnične djelatnosti moguće je smanjiti broj nezaposlenih na području TK, a posebno u oblasti poljoprivredne djelatnosti.

Obrt kao forma poslovanja nudi mnoge pogodnosti. Prije svega riječ je o troškovima registracije i troškovima gašenja, a posebna prednost obrta ogleda se i u mogućnosti da van sezone možete „zalediti“ svoju djelatnost.

O prednostima obrta, postupku registracije , potrebnoj dokumentaciji za otvaranje i gašenje djelatnosti građanima s područje općine Kalesija, među kojima je bilo najviše poljoprivrednika, govorili su Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK-a, Nedžad Džafić, načelnik općine Kalesija i Željko Babić, predsjednik obrtničke komore TK-a.

Ministar Hodžića je izrazio zadovoljstvo brojem građana koji su prisustvovali sastanku u Kalesiji i naglasio da samozapošljavanje  treba da bude tema razgovora ne samo Vlade i nadležnih institucija već i građana s područja TK-a.

„Ovo je prvi sastanak koji je bio samo uvod, odnosno početna razmjena informacija sa građanima. Iskoristili smo priliku da pozovemo naše građane da nam se obrate za svaki vid pomoći pri registraciji obrta. Bitno je naglasiti da za oko 1.500 KM, koliko koštaju troškovi registracije, možemo zaposliti jednog čovjeka.  Građani od nas očekuju pojednostavljenje procedura prilikom registracija . Pozvali smo ih da registruju svoje obrtničke djelatnosti, s obzirom da kroz ovakav oblik registracije ostvaruju mnoga olakšanja u poslovanju, kazao je ministar Hodžić, koji je pozvao građana da se za sve informacije obrate općinskoj administraciji, resornom ministarstvu i obrtničkoj komori.

Inicijativa za organizaranje ovog sastanka je potekla od općinskog načelnika, Nedžada Džafića, koji je želio da se građani upoznaju sa mogućnostima samozapošljavanja i prednostima koje će imati kao registrovani obrtnici.

„Općina Kalesija je među prvima koje su poduzele konkretne mjere u pogledu animiranja građana da pristupe registraciji obrtničke djelatnosti. Drago mi je da se sastanku odzvao veliki broj zainteresovanih građana, među kojima je najviše poljoprivrednika i mi ćemo nastojati da im u narednom periodu pružimo neophodnu pomoć prilikom registracije obrta. Nadam se da ćemo imati zapažen broj novoregistriranih obrta u Kalesiji, kako bi bar djelimično smanjili broj nezaposlenih u Kalesiji, rekao je općinski načelnik Nedžad Džafić.

Predsjednik obrtničke komore TK-a Željko Babić je, odgovarajući na tehnička pitanja prisutnih, istakao da je na području TK registrovano 11 hiljada obrtnika sa 411 djelatnosti, koji uživaju određene pogodnosti.

„Obrtnička komora TK-a trenutno ima ugovore sa 30 pravnih subjekata s područja TK-a, koje nude razne pogodnosti. Naši članovi, kod distributera koji je partner komore,  mogu sipati gorivo jeftinije za devet fenniga, a prilikom registracije motornih vozila imaju popust od 15 %, kod određenog osiguravajućeg društva. Neki naši partneri daju popust od čak 50 % za naše članove, istakao je Babić.

Naveći broj pitanja građana, koji su iskazali interes za registraciju obrta, odnosio se na oblast poljoprivredne proizvodnje, s posebnim osvrtom na poticaje u poljoprivredi, zakup državnog poljopirvrednog zemljišta i upošljavanje radnika na vlastitim gazdinstvima.

obrt 3 obrt 4 obrt 5

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.