Godinu nakon nemira i paleži: U Tuzli ništa novo

Prije tačno godinu dana građani Tuzle izašli su na ulice protestujući zbog siromaštva, korupcije i urušavanja industrije grada.

Bio je to početak nemira u BiH, koji u toj zemlji nisu viđeni od završetka rata devedesetih godina.

Mirzet, s kojim je ekipa Al Jazeere razgovarala i prije godinu dana, nezaposleni je rudar, ali ipak radi na, tako reći, groblju tuzlanske industrije.

Bez ikakve mehanizacije razbija beton i vadi željezo koje kasnije prodaje na kilograme. Svaki dan u 11 sati na svome je, teško je reći, radnom mjestu. Zarada – pet eura dnevno.

Nepostojanje prespektive

“Prošli put motiv moj je bio preživljavanje i sada je preživljavanje, jednostavno, radiš za isto. Ništa se nije promijenilo i mislim da se neće promijeniti…Ma, dajte molim vas, protesti. Iskoristili su ovi da zapale ono što je već izgrađeno, ja nisam za to. Ja sam da se lijepim mirnim demonstracijama, ono je bilo vandalski”, kaže Mirzet.

Za razliku od prošle godine, tu su i pomoćnici. “Ovdje, pravo da vam kažem, ne vidim nikakvu budućnost. Najradije bih otišao u neku stranu zemlju”, kaže Haris, stanovnik Tuzle.

Ali još je ljudi koji na ruševinama nekadašnjeg giganta Polihema zarađuju za kruh.

“Jedan od osnovnih zahtjeva demonstranata je bio da se pokrene proizvodnja u velikom broju propalih tuzlanskih preduzeća, međutim to je jedan od zahtjeva koji nije ni počeo da se rješava”, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Nepostojanje perspektive istjeralo je ljude na ulice, a pojedinci su to iskoristili za rušenje. Zapaljena je zgrada kantonalne vlade i općine, a premijer i ministri su podnijeli ostavke.

Jedan od osnovnih problema je velika nezaposlenost mladih. Pravnik Miroljub Radomirović, kojeg je ekipa Al Jazeere upoznala u vrijeme protesta i dalje je na berzi rada, kao i hiljade njegovih vršnjaka. Ali još je optimist.

“Ipak, narod je počeo da shvata da ukoliko se udruži i organizuje da može da ugrozi ovu politiku koja godinama uništava Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da su to mali koraci prema naprijed, ali bolje je i to nego ništa”, kaže Miroljub.

Nova vlast, političari oprezniji

Tuzlanski kanton dobio je novu vlast, dosad nezamislivu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Međutim, u samom gradu, na izborima u oktobru mnogi građani nisu glasali.

Protesti su donijeli još jednu promjenu, smatra Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

“Političari se plaše, dakle, tog rušilačkog pohoda, te destrukcije, ali su oni postali za nijansu mudriji i oprezniji i vlast se priprema za te demonstracije kako kroz jačanje policijskih snaga tako i kroz povišen rad ovih agencija.

S druge strane, organizatori se plaše da njihove ideje i da je njihova oštrica oslabila”, kaže Osmančević.

Tuzla se, kao i njena privreda, nije mnogo promijenila u godinu dana. Zato protesti nikada nisu ni stali.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.