FUZIP: Pojačane kontrole u narednom periodu

Velike vreline povećavaju rizik od kvarenja hrane, zbog čega će u narednom periodu inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) pojačati kontrole objekata u kojima je uskladištena velika količina flaširane vode, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, piva…

Osim navedenih artikala, inspektori FUZIP-a, u saradnji s kolegama iz kantonalnih službi, kontrolirat će i lako kvarljive namirnice.

Brojne kontrole

– Radi zaštite zdravlja stanovništva, sanitarni i tržišni inspektori FUZIP-a pooštrit će nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširane vode, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, piva… Pojačane su kontrole i u vezi s uvjetima skladištenja, čuvanja i prometa lako kvarljivih namirnica te ispunjavanjem higijenskih i drugih uvjeta na bazenima i kupalištima – potvrdio je za „Avaz“ Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a.

Dodao je da iste aktivnosti provode i inspektori RS, a to podrazumijeva i sinhronizirano postupanje entitetskih inspekcija u prekograničnom prometu roba u BiH.

Ajdinović je otkrio da je FUZIP Vladi FBiH predložio niz mjera, a jedna od najznačajnijih je prijedlog za omogućavanje prijema u radni odnos novih 30 federalnih inspektora jer za njima postoji potreba.

Otkrio je i da će institucija na čijem je čelu, putem akreditiranih laboratorija u FBiH, vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti, a što podrazumijeva mikrobiološku i osnovnu fiziko-hemijsku analizu.

Federalni inspektori u prethodnim mjesecima radili su punom parom, a Ajdinović je najavio da će nastaviti s pojačanim kontrolama rada nacrno i u ugostiteljstvu, turizmu…

Tokom akcije koja je trajala od 13. aprila do 24. jula FUZIP je izrekao 2.284 prekršajna naloga u iznosu od 2.607.652 KM zbog nepoštivanja Zakona o radu u FBiH. Jači angažman inspekcije naložila je i Vlada FBiH u sklopu mjera za stabilizaciju penzionog fonda. U tom periodu inspektori su izvršili 5.736 nadzora i sačinili 4.641 zapisnik.

Naplata naknada

– Izvršena je naplata naknada za ceste, vode, zrak i šume u visini od 1.906.927,92 KM. Izdato je 391 rješenje o otklanjanju nedostataka. Izrečena je 201 privremena mjera zabrane rada – naveli su iz FUZIP-a.

Osim ovih aktivnosti, inspektori su proveli pojačan nadzor s ciljem suzbijanja sive ekonomije. Od 4.012 kontrolirana radnika 530 radilo je nacrno, a 41 radnik je novoprijavljen upravo zahvaljujući ovim kontrolama.

Izmjene zakona

FUZIP je Vladi FBiH uputio konkretne prijedloge za određene izmjene i dopune zakona, čime bi inspektori dobili mnogo bolje alate za rad. Cilj je postizanje discipline, a budžetski efekti bi se garantirano osjetili i bez intenzivnijeg angažmana i napora koje ulažu inspekcije.

 

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: