Fudbalski party može početi: Kriza u Grčkoj i raspad eurozone, koga to još zanima?!

U petak  počinje Evropske prvenstvo u fudbalu 2012. godine, koje se ovaj put održava u Poljskoj i Ukrajini. Ovaj sportski događaj je tema kojoj su komentatori njemačkih dnevnih novina posvetili više pažnje.

“Fudbalski party može početi” pod tim naslovom njemačke novine „Rheinische Post“ pišu:

„Evropa se nalazi pred izuzetno delikatnim prvenstvom. Veliki fudbal zvoni na vratima jednog problematičnog, istočnog dijela evropskog kontinenta. Zdravstveno stanje i zatvorski uvjeti pod kojima živi bivša premijerka Julija Timošenko ostali su u pamćenjima mnogih kao posljednja slika koja dolazi iz Ukrajine.

U Poljskoj, u drugoj zemlji domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2012, govori se o strahovima kojeg tamo šire pojedine razbojničke bande. Infrastrukture tih zemalja se u svakom slučaju nalaze pred velikim iskušenjima. Na pitanja o tim i sličnim problemima u predvečerje prvenstva, predsjednik Evropske fudbalske unije Michel Platini je rekao:

“Mi znamo kako će to proteći. Kao i sva ostala svjetska i evropska fudbalska prvenstva. Prvi dan će biti težak, drugog će biti bolje, a trećeg dana će sve biti u redu’, kazao je, pored ostalog, Platini.

No, to je cinično. Jer, postoji i ona druga, ljepša strana sporta: uzbudljive fudbalske igre će ljudima, također i u Njemačkoj, vratiti sve one čarolije koje prate takve manifestacije i to neovisno od okolnosti pod kojima se one odvijaju. Automobilska stakla, koja su već duže vremena presvučena crno-žuto-zlatnim bojama njemačke zastave, već odavno su najavili mjesec juni kao mjesec partyja.

Ima li možda još nekog ko do sada nije dobio barem jednu pozivnicu da fudbalsku utakmicu između Njemačke i Portugala u predstojeću subotu, drugog dana prvenstva, gleda u društvu sa svojim najbližim, sa prijateljima i poznanicima? Fudbalskim navijačima u Njemačkoj još jedino preostaje da njemački reprezentativci i ispune ona obećanja koja su prethodno najavili“, piše, pored ostalog, list „Rheinische Post“.

Većina njemačkih novina se u vezi sa Evropskim prvenstvom u fudbalu osvrće na političku situaciju u Ukrajini te s tim u vezi i na mogući bojkot kojeg su ranije najavljivale pojedine zemlje i njihovi zvaničnici. No, novine „Straubinger Tageblatt“ o tome pišu:

“Sport treba da bude apolitičan. Jer, fudbaleri ne mogu preuzeti posao političara. Kada u petak  započne fudbalski turnir, tada jedne protiv drugih neće nastupati vlade pojedinih zemalja, već sportaši, a sa njima i njihovi navijači. Za njih je u središtu pažnje, prije svega, zadovoljstvo koje sa sobom donose takve manifestacije.

Oni će navijati i slaviti i to neovisno od političkih sistema onih zemalja koje na prvenstvu sudjeluju ili njihove istorije. I to je ono što ih povezuje, što ljude zbližava i prelazi granice država u kojima žive ili iz kojih dolaze. Zbog situacije u Ukrajini, bilo je riječi i o bojkotu. Međutim, sportski bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu u s pravom politički kritiziranoj Ukrajini spriječio bi upravo tu vrstu dijaloga među navijačima različitih zemalja. Sportska događanja pružaju susretanja koja se mogu iskoristiti na različite načine. Onaj ko u tome ne bude sudjelovao, taj je odmah, na samom početku, gubitnik“, piše njemački list „Straubinger Tageblatt“.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.