“FRONT”: MINISTRICA HADŽIĆ-SULJKIĆ POKUŠAVA “UTIŠATI” NEVLADINE ORGANIZACIJE

Udruženje “Front” upozorilo je javnost na “smišljene manipulacije budžetskim sredstvima” koje provodi ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Mirzeta Hadžić-Suljkić.

U saopćenju za javnost Udruženje navodi da Hadžić-Suljkić pokušava “utišati” nevladine organizacije u izbornoj kampanji i onemogućiti njihovo aktivno učešće u izbornom procesu.

– Budžetom TK-a, kao i svake godine, planirana su sredstva za rad nevladinih organizacija te se nameće logičan zaključak da ta sredstva trebaju biti dostupna organizacijama civilnog društva početkom godine kako bi ih mogli namjenski utrošiti. S obzirom na to da nadležno ministarstvo još nema u planu raspisati javni poziv za sufinansiranje projekata i programa udruženja i organizacija za 2010. evidentna je namjera sprječavanja “nepodobnih” nevladinih organizacija da aktivno djeluju u vrijeme izborne kampanje.

Udruženje navodi da je prošle godine skriven dokument Udruženja “Front” na osnovu čega ovo udruženje nije dobilo planirana budžetska sredstva. Usmeno obrazloženje Ministarstva bilo je da nije priložen finansijski izvještaj za 2008., iako postoje svi dokazi da je isti na vrijeme dostavljen nadležnom ministarstvu.

“Front” poziva poslanike u Skupštini TK-a da preispitaju rad ministrice Mirzete Hadžić-Suljkić te donesu odluku da se nevladinim organizacijama hitno omogući pristup planiranim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: