Formiranje vlasti neće biti do daljnjeg u TK: SDA i DF nisu postigli dogovor

Iako je bilo najavljeno da je 10. decembar krajnji rok za formiranje zakonodavne vlasti u zemlji, Skupština Tuzlanskog kantona ipak još nije konstituisana.

Naime, kako  je za Oslobođenje  kazao Senad Alić, poslanik SDA, stranke koja ima 13 poslanika u Skupštini TK-a, formiranja vlasti neće biti do daljnjeg.

Pregovori

– Još nemamo dogovora sa Demokratskom frontom. Pregovore treba nastaviti ovih dana, a kada će to biti, za sada ne mogu ništa reći, niti tvrditi, kaže Alić.

On je naveo da još nije dogovorena parlamentarna većina, te da se neće zakazivati sjednica Skupštine dok se ne bude moglo izabrati rukovodstvo.

– Mi bismo voljeli da to bude što ranije zbog svih problema koje imamo u Kantonu, kaže Alić.

Pored DF-a, koji ima četiri poslanika, prema njegovim riječima, vlast bi trebao činiti i NS Radom za boljitak, koji ima dva poslanika.

Alić navodi da se razgovara i sa ostalim strankama, ali je prioritet da se SDA usaglasi sa DF-om.

No, DF je nedavno strankama ponudio koncentracijsku vladu, po kojoj bi sve stranke (SDA, SDP, SBB, DF, SBiH, Boljitak i BPS) činile vlast u Tuzlanskom kantonu.

– Dvije stranke – SDP i SBB – najavile su da idu u opoziciju. Formiranje koncentracijske vlade je bježanje od odgovornosti. To je nemoguće formirati. Ostali politički subjekti se boje preuzimanja odgovornosti u Kantonu i onda se izmišljaju razlozi kao što je koncentracijska vlada, smatra Alić.

 I SDP u igri

U SDA ne isključuju ni mogućnost formiranja koalicije sa SDP-om, za koju u Tuzli tvrde da imaju odobrenje od stranačkog vrha, predvođenog Bakirom Izetbegovićem. Iako je SDP najavio odlazak u opoziciju, i u ovoj partiji postoji zainteresovanost za ulazak u vlast jer žele sačuvati brojne direktorske pozicije u Kantonu.

Novoizabrani poslanici i Vlada u tehničkom mandatu su suočeni sa sve većim protestima i zahtjevima obespravljenih radnika. Radnicima je obećano da će do 10. decembra dobiti jednokratnu pomoć, zbog čega je Vlada usvojila izmjene i dopune budžeta kako bi se izdvojilo 670.000 maraka.

 

(Samir Karić/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: