Formirani klubovi u Skupštini TK-a: BEZ DOGOVORA MEĐU BOŠNJACIMA

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona jučer su izabrali predsjednike klubova, čime je nastavljena konstituirajuća sjednica započeta prošle sedmice. Za predsjednika Kluba Srba u Skupštini TK-a izabran je Slađan Ilić, kadar SDP-a, koji je ujedno kandidat za mjesto predsjednika ili potpredsjednika Skupštine iz reda srpskog naroda. Ovaj klub je predložio Zorana Jovanovića, također iz SDP-a, za poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Hrvatski klub je za svog predsjednika izabrao esdepeovca Zlatka Šimića, koji je kandidiran i na mjesto predsjednika ili potpredsjednika Skupštine TK-a iz reda hrvatskog naroda. U ime tog kluba u federalni Dom naroda predložen je Ivo Divković.

Bošnjaci su, na kon izbora esdeaovca Bajazita Jašarevića na mjesto predsjednika Kluba I Suade Mujčinović iz SDP-a na mjesto potpredsjednice, ostali bez prijedloga za čelne funkcije Skupštine TK-a i članove Doma naro da Parlamenta Federacije. Iako je izostanak među bošnjačkog dogovora, posebno onog između SDA i SDP-a, onemogućio da se jučer konstituiše skupštinska vlast, takav rasplet se i prije zasjedanja mogao nagovijestiti. Ipak, nakon skupštinskog zasjedanja, prekinutog nakon što Bošnjaci nisu predložili svoje kandidate, saznajemo da su nezvanično razgovarali Bajazit Jašarević iz SDA i Sead  Čaušević iz SDP-a, kako bi dogovorili funkcionisanje Skupštine do izbora njenog rukovodstva. Ujedno, zbog sve izvjesnije koalicije između ove dvije stranke, ostali poslanici su komentarisali da je susret Jašarevića i Čauševića ustvari prvi sastanak novog kantonalnog premijera i predsjednika Skupštine?!

Naime, dosadašnji razgovori između SDP-a i SDA, koji zajedno imaju 23 poslanika u Skupštini TK-a, bazirani su na usaglašavanju programskih ciljeva, mada se na njima, ne zvanično saznajemo, pričalo i o podjeli funkcija u slučaju eventualne koalicije. Upravo su Jašarević i Čušević stranački kandidati za mjesto premijera TK-a ili predsjednika Skupštine, dok bi ministarstva u Vladi bila podijeljena po principu pola – pola.

Almir Šećkanović/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: