FK BOSNA NA PROLJEĆE POČINJE GRADITI SVLAČIONICE

FK Bosna Kalesija je, u saradnji sa općinom Kalesija, započeo aktivnosti na izgradnji svlačionica i službenih prostorija za potrebe kluba. Objekat veličine oko 200 kvadrata bit će izgrađen na  sjevernom dijelu stadiona, do MSŠ Kalesija. Ovih dana je u toku izrada projektne dokumentacije, a radovi na izgradnji objekta započet će na proljeće. Kompletna investicija izgradnje svlačionica, službenih prostorija za sudije i delegate i ostalih pratećih sadržaja  iznosit će  oko 100 hiljada KM. Uprava kluba će od općine Kalesija  i privrednih subjekata tražiti podršku u nabavci građevinskog materijala, dok bi radove na objektu izvodili navijači i prijatelji kluba.

 

Uprava kluba bila je prinuđena započeti aktivnosti na izgradnji klupskih prostorija jer je 2004. godine odlukom Općinskog suda Kalesija objekat FK Bosna Kalesija (svlačionice, klupske prostorije i restoran) prodat, neposrednom pogodbom, preduzeću “Bijeljevac turs” za 69 hiljada KM.

Od tada do danas FK Bosna je praktično bio podstanar u svom nekadašnjem objektu i ovisio o dobroj volji novog vlasnika, koji je u svakom trenutku mogao zaključati prostor. Na sreću do toga nije došlo, jer je novi vlasnik   imao razumijevanja prema teškoj situaciji u kojoj se klub nalazi.

U međuvremenu “Bijeljevac turs” je nekadašnji objekat FK Bosna Kalesija prodao kalesijskom biznismenu Fadilu Uščupliću, koji je kao član Uprave kluba nastavio tradiciju svojih predhodnika i omogućio Bosni korištenje svlačionica i službenih prostorija.

Obzirom da podstanarski odnos nije trajno rješenje za klub, nova Uprava na čelu sa predsjednikom Hazimom Jusufovićem,  je, nakon preuzimanja kluba i finansijske stabilizacije, odlučila trajno riješiti pitanje “krova nad glavom” kalesijskog drugoligaša.

Ponovo je u igri bilo nekoliko modela za izgradnju objekta, uz učešče privatnog kapitala, koji bi kroz poslovne prostore vratili uloženi novac.

Međutim, poučeni lošim iskustvima u predhodnim godinama, kada je klub ušao u aranžman sa nekoliko privatnika i izgubio zemljište na kojem je izgrađena stambeno-poslovna zgrada (u kojoj se nalazi klub “Enigma”), odustalo se od zajedničkog učešća privatnog i klupskog kapitala.  Tako da će se ovoga puta Uprava kluba u najvećoj mjeri osloniti na pomoć Općine Kalesija i sponzora kluba koji su spremni donirati građevinski materijal.

Nezvanično saznajemo da će se prilikom gradnje objekta porušiti zid koji dijeli prostor između igrališta i MSŠ Kalesija, a da će se do ovog objekta dolazilo putem koji koristi MSŠ Kalesija.

U svakom slučaju, aktivnosti koje su započeli članovi Uprave FK Bosna Kalesija su za svaku pohvalu i nadamo se da će se izgradnjom klupskog objekta konačno završiti priča o svim dosadašnjim ružnim i nečasnim radnjama koje su u poslijeratnom period pratile ovaj klub, koji je zbog nedomaćinskog odnosa pojedaca u prošlosti gubio imovinu i padao u sve dublju dužničku krizu.

Mirsad Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: