FIFA na udaru: Švicarska istražuje korumpirane čelnike

Zbog osnovane sumnje u korupcijske radnje na švicarskom državnom teritoriju, iz nadležnih državnih institucija pokrenuli su istragu protiv FIFA-e.

Radi se, naravno, o slučaju podmićivanja dvojice članova FIFA-ina Izvršnog odbora, predstavnika Nigerijskog odnosno Novozelandskog fudbalskog saveza, koji su prihvatili primiti uplate na svoje privatne račune zauzvrat obećavši da će poduprijeti određenu kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2018. ili 2022. godine na glasanju o dodjeli domaćinstava drugog decembra ove godine u Zürichu, navodi Dnevnik.hr.

Iako Švicarci u svom zakonodavstvu nemaju zakona o tretiranju korupcije smatrajući očito da ista kod njih ne postoji, procesuirat će osumnjičene prema raspoloživim zakonskim okvirima.

“Analizirat ćemo slučaj da bismo odredili imamo li i u kojoj mjeri primjenjiv zakon kojim bismo prekršaj, u slučaju da ga je bilo, tretirali. Konkretno, zanima nas podliježe li isti obradi u okviru zakona o pravednom takmičenju”, izjavio je direktor Saveznog ureda za sport Matthias Remund.

“Jasno je da je Švicarska obavezna boriti se protiv korupcije dolazi li do kriminalnih radnji u nekoj od mnoštva međunarodnih organizacija koje djeluju na našem teritoriju”, rekao je švicarski ministar sporta Uli Maurer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: