FIFA istražuje prodaju glasova za domaćinstvo SP-a

Svjetska nogometna federacija (FIFA) istražuje tvrdnje da su dva njena dužnosnika ponudila na prodaju svoje glasove u takmičenju za domaćina Svjetskog kupa 2018.

Novinari “The Sunday Timesa” predstavili su se kao lobisti konzorcija američkih firmi koji žele dovesti turnir u Sjedinjene Američke Države. Oni su prišli Amosu Adamuu, Nigerijcu koji je član Izvršnog odbora FIFA-e. On je navodno rekao novinarima da bi htio novac za izgradnju igrališta u Nigeriji.

Adamu, koji je predsjednik zapadnoafričke nogometne unije, tražio je novinarima 800.000 dolara za izgradnju četiri umjetna terena za nogomet, što je, naravno, potpuno protivno pravilima FIFA-e, javlja BBC.

Snimak u posjedu “Sunday Timesa” prikazuje kako Adamu želi novac da bi odobrio američku ponudu. Pitali su ga hoće li novac za “privatni projekt” imati utjecaja na njegovo glasanje, a on je odgovorio potvrdno.

Reynald Temarii, predsjednik nogometne konfederacije Okeanije, također je, prema tvrdnjama, tražio novac, u njegovom slučaju za finansiranje sportske akademije.

U saopćenju se FIFA oglasila riječima kako su oni i njihova etička komisija pomno pratili takmičenje za domaćinstvo Svjetskog kupa 2018. i 2022. godine, te da će to nastaviti činiti.

“FIFA je već zatražila sve informacije i dokumente vezane uz to pitanje i čeka da primi taj materijal. U svakom slučaju, hitno ćemo analizirati sav dostupni materijal, a potom poduzeti odgovarajuće korake. U međuvremenu nismo u poziciji davati bilo kakve daljnje komentare o ovome”, naveli su u saopćenju.

Evropska zemlja, ili njih dvije, svakako će biti domaćin Svjetskog kupa 2018. nakon što su se Sjedinjene Američke Države, posljednji neevropski kanidat, povukle iz utrke za taj turnir. SAD će preusmjeriti svoje napore na Svjetski kup 2022.

Od kandidata ostali su Engleska, Rusija, Belgija/Holandija i Španija/Portugal. FIFA-in odbor će 2. decembra tajnim glasanjem odlučiti o domaćinu SP-a 2018.

Sarajevo-x.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: