FIFA i UEFA uskoro formiraju novi Nogometni savez BiH ?

Marcel Benc, direktor pravnog odjela u UEFA -i, najprije je predstavnicima bh. klubova, a potom urednicima bh. medija, jasno i glasno poručio. Ustvari, Benc je potvrdio pisanje «Sana» kada smo prije nekoliko mjeseci najavili osnivanje novog Nogometnog saveza BiH.

– Ako delegati 29. marta ne usvoje izmjene statuta NSBiH čekaju sankcije. Tako je odlučeno na kongresu UEFA -e i FIFA -e. Nema više čekanja. Sve je na delegatima, a 29. mart je posljednji rok – bio je nedvosmislen Benc. Nakon polusatnog izlaganja tražio je mišljenje novinara, a onda se skamenio zajedničkim stavom «kako su sankcije i suspenzija najbolje rješenje za budućnost bh nogometa na ovim prostorima». Benc je došao sa željom da se u ovih dvadesetak i «kusur» dana do skupštine iskoristi za pritisak na delegate da usvoje statut, ali je salu napustio pognute glave.

– Niko ne može diktirati pravila igre nama u UEFA -i i FIFA -i. Svi savezi su ušli dobrovoljno, zauzvrat svi moraju poštovati naš statut. Ko se ne bude pridržavao neće imati našu podršku, neće biti dio naše porodice, gubi sva prava – naglasio je Benc i najavio drastične kazne savezu. Suspenzija znači eliminaciju reprezentacije i klubova sa evropske scene i stopiranje svih projekata koje finansiraju UEFA i FIFA. Benc je otkrio kako bi mogao izgledati novi Nogomenti savez BiH.

– Godinama radimo na ovome, godinama slušamo obećanja, godinama prolongiramo sankcije, ali više vremena nema. Za one koji krše statut nema mjesta u našoj asocijaciji. Mi želimo da delegati prihvate jednog predsjednika. Ako se ne usvoje izmjene, jedino rješenje je osnivanje novog saveza. Klubovi će imati priliku da predlože svoje predstavnike. I ne samo klubovi. Mi ćemo pratiti situaciju, proučiti sve prijedloge i biografije potencijalnih kandidata novog Izvršnog odbora. U novom savezu neće biti mjesta za one koji su opstruirali. Želimo razgovarati sa jednim, a ne sa trojicom predsjednika. Objasnili smo i klubovima značaj promjena, nagovijestili kako mogu zaraditi milione eura na evropskoj sceni. Klubovi to žele, traže usvajanje statuta – apelirao je Marcel Benc na svijest sportskih radnika, delegata od Srebrenika, preko Bosanskog Šamca do Drinovaca, koji će 29. marta odlučivati o sudbini bh. nogometu, o budućnosti Saveza, ili će otvoriti novo poglavlje. Stekli smo dojam da i čelnici UEFA i FIFA jedva čekaju skupštinu, kako bi jednom za sva vremena raščistili sa nogometnim anonimusima, sa mešetarima koji godinama sjede u svojim foteljama, putuju po svijetu, žive u od paušala, dnevnica, primaju poklone, dobivaju premije i ubijaju bh. nogomet.

 

(SAN)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: