FIFA i UEFA ponovile: Bez statuta nema NSBiH

Dan po povratku iz Ciriha predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković govorio je o utiscima sa sastanaka s predstavnicima FIFA-e i UEFA-e. Prvo je želio skrenuti pažnju na sastanak s predsjednikom FIFA-e Sepom Blaterom (Sepp Blatter), koji su iz ureda za medije Svjetske nogometne federacije okarakterizirali kao “kurtoaznu posjetu” delegacije NSBiH.

Nema druge opcije

– Nije bilo kurtoazno nego srdačno. Blater je iz aviona kojim se vratio iz Kolumbije, prvo došao kod nas. Bilo je, zaista, mnogo više od kurtoaznog – želio je da pojasni Čolaković.

U Cirihu je bilo sve po starom. Ponovo je jasno naznačeno da su neophodne izmjene i dopune Statuta NSBiH, kojima se ukida tročlano Predsjedništvo i postavlja funkcija jednog predsjednika.

Na naše pitanje kada će se to desiti i razmišlja li se o sazivanju Skupštine, Čolaković je povisio ton.

– Tek smo se vratili iz Ciriha i kako bismo mogli odmah sazvati Skupštinu. Treba stvoriti ambijent da se sazove Skupština. Neka prvo prođu ovi opći izbori.

To moramo napraviti, jer ako se ne usvoji, normalno je da će nas suspendirati. Nema druge opcije – kaže prvi čovjek NSBiH.

Spasioci iz FS RS

Ponovio je Čolaković da je on optimista i da se nada kako će statut biti usvojen. A novost su pohvale partnerima iz Fudbalskog saveza Republike Srpske. I dok ih je nedavno optuživao za rušenje, sada ih je proglasio spasiocima.

– Treba se nadati da niko neće rušiti ovu instituciju. Moramo doći do koncenzusa i nadam se da hoćemo. FS RS je u nekoliko navrata spasio Savez i zašto sada ne vjerovati da nećemo naći zajednički jezik.

Mora se znati da, ako ne usvojimo statut, neće biti Saveza. To moramo uraditi po svaku cijenu – ponovio je Čolaković.
Avaz sport

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: