Federalna ministrica Edita Đapo u posjeti Tuzlanskom kantonu

U okviru jučerašnje posjete Tuzlanskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se s kantonalnim premijerom Begom Gutićem i ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasanom Fehratovićem. Tokom posjete Kantonu ministrica Đapo je posjetila privredne subjekte iz nadležnosti ovog ministarstva, Termoelektranu Tuzla, Sodu Sisecam Lukavac i odlagalište šljake “Šljačište“ Tuzla. Napomenula je da je dosad bila u radnim posjetama Lukavcu i Tuzli, ali da je ovo njena prva posjeta Vladi TK, te je jedna od tema današnjeg razgovora s premijerom i resornim ministrom izgradnja zamjenskog bloka 7 u Termoelektrani Tuzla. Navela je da je upućena aplikacija za okolinsku dozvolu za Termoelektranu.

„S obzirom da je u ranijoj studiji postojalo alternativno odlagalište Šićki Brod, mi smo insistirali da se razdvoje studije, te traže posebne okolinske dozvole za Termoelektranu, kao i za odlagalište pepela i šljake Šićki Brod, a sve kako ne bi došlo do neželjenih zastoja prilikom izdavanja okolinske dozvole za samu izgradnju Bloka 7“, kazala je Đapo i dodala da je Blok 7 projektovan tako njegov će nivo zagađenja biti i 5 puta manji vrijednosti koje su trenutno propisane regulativama EU.

Ministrica Đapo je ovom prilikom posjetila i deponije Divkovići 1 i 2, za koje je zatraženo zatvaranje, kao i deponiju Jezero, te izrazila zadovoljstvo trenutnim stanjem na ovim lokalitetima. Istakla je da je u firmi Soda Sisecam vidjela s kakvim problemima se susreću strani investitori, te se razgovaralo o tome na koji način kantonalna i federalna vlada mogu pomoći u prevazilaženju tih problema.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasan Fehratović izrazio je zadovoljstvo što je s ministricom Đapo obišao privredne subjekte na području TK, koji su u nadležnosti federalnog ministarstva, prije svega Termoelektranu Tuzla i njeno sadašnje i buduće odlaganje šljake i pepela.

Tema današnjeg razgovora s ministricom Đapo, kako je naveo, bila je i okolinska dozvola i ostale aktivnosti za odlaganje otpada u firmi Sisecam Sodi Lukavac. Istakao je da prvi put kantonalno i federalno ministarstvo zaštite okoliša surađuju na ovakav način, podcrtavši da su nadležnosti ova dva ministarstva podijeljena.

„Danas je dogovoreno da ubuduće i kantonalno ministarstvo bude upoznato s određenim mjerama koje se provode u  privrednim subjektima iz nadležnosti federalnog ministarstva“, ističe ministar Fehratović.

Tokom svoje posjete tuzlanskoj Termoelektrani, ministrica Đapo je s direktorom Izetom Džananovićem i izvršnim direktorom za kapitalne investicije Senadom Salkićem razgovarala o aktualnim projektima i budućim planovima ove termoelektrane. Pri tome je naglasila značaj i potrebu kapitalnih investicija u energetski sektor i realizacije infrastrukturnih projekata i planova kao temelja razvoja Tuzlanskog kantona, ali i bh. privrede uopće. Posebnu podršku dala je uvođenju novih, savremenih tehnologija i zaštiti okoliša. Tokom posjete i obilaska pogona Termoelektrane i Šljačišta u Tuzli, bilo je riječi i o nekim postojećim problemima i modalitetima za njihovo rješavanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: