FBiH: Obustavljena isplata penzija za više od 7.000 penzionera

Za više od sedam hiljada penzionera, koji penzije primaju iz Federalnog zavoda MIO, ovih je dana obustavljena isplata, piše Večernji list BiH.

Radi se uglavnom o penzionerima koji žive izvan granica naše države, međutim, nije zanemariv ni broj onih koji su bez ovog prava ostali iako žive na prostoru BiH.

Kako neslužbeno saznaje Večernji list, isplata penzija je obustavljena za oko 1800 penzionera koji žive na području Republike Srpske, a penzije primaju iz Federalnog zavoda MIO.

Novac od penzija na svoje račune ovaj mjesec nije dobilo ni tri hiljade penzionera koji žive na području Republike Srbije, kao i 2000 penzionera iz Republike Hrvatske. Isplata penzija je obustavljena i većem broju penzionera koji žive u Crnoj Gori, na Kosovu, u Sloveniji, Njemačkoj…

Kako navode iz Federalnog zavoda MIO, razlog obustave isplate je taj što korisnici nisu dostavili potvrdu o životu, koju su dužni jednom godišnje dostaviti u ovaj zavod. “Potvrda o životu šalje se jednom godišnje, krajem tekuće godine te ista vrijedi za iduću godinu, no, kako određen broj korisnika iz Hrvatske nije koncem 2015. dostavio potvrde, Zavod ih poziva da to što skorije učine kako bismo im ponovno mogli uplaćivati mirovine”, naveli su iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Obrazac potvrde o životu korisnici mogu pronaći na službenoj stranici Zavoda www.fzmiopio.ba ili ga, pak, preuzeti u filijalama Zavoda.

Iz spomenutog zavoda nadalje ističu kako je obrazac potrebno popuniti, ovjeriti, te poslati poštom na jednu od adresa Federalnog zavoda MIO, Dubrovačka bb 88000 Mostar ili Ložionička br.2, 71000 Sarajevo.

Prema riječima samostalnog stručnog saradnika u Kancelariji za informisanje Federalnog zavoda MIO Tomislava Kvesića, isplate će se moći realizovati tek nakon što dostave potvrdu.

“Ako protekne više od šest mjeseci od trenutka obustave do prispijeća potvrde, korisnici će moći dobiti zaostatke za samo šest mjeseci unatrag od trenutka zaprimanja potvrde”, kazao je Kvesić, dodavši kako se korisnicima savjetuje da potvrde pošalju preporučenom poštom.

Iako je za velik broj penzionera isplata zaustavljena, broj korisnika Zavoda MIO FBiH nije smanjen. Razlog tomu su zahtjevi za prijevremenu penziju kojih je u decembru na adresu ove institucije pristiglo oko 10.000. Prema riječima direktora Zavoda MIO FBiH Zijada Krnjića, dosad je obrađeno pola pristiglih zahtjeva. On je istaknuo kako ovoliki broj novih odluka dodatno finansijski opterećuje ovaj zavod.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: