Evropa okovana u snijegu i ledu

Zbog snijega širom Evrope otkazani su brojni letovi u Velikoj Britaniji, Holandiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Danskoj. Zbog snijega i leda otežan i drumski saobraćaj.

Putnici u aviosaobraćaju i danas moraju računati na kašnjenja i otkazivanja letova. Frankfurtski aerodrom je saopštio da je jutros otkazano više od 300 letova. Još dramatičnija situacija je u Londonu na aerodormu Heathrow. Na piste ovog aerodroma danas sneće slijetati avioni. Zbog snijega i leda piste aerodroma Heathrow i Gatwick u Londonu su zatvorene još jučer.

Londonski aerodrom Heathrow bi mogao biti otvoren sutra, navodi se u saopštenju objavljenom na interent stranici ovog londonskog aerodroma. „Izvinjavamo se putnicima zbog otežanosti aviosaobraćaja. Nekoliko stotina naših saradnika radi sve što je u njihovoj moći da se stanje normalizuje“, navodi se u saopštenju.

Londonski aerodrom Getvik otvoren je sinoć pošto je 150 zaposlenih satima radilo na čišćenju sniježnog pokrivača od 10 centimetara, međutim, zvaničnici navode da će i danas mnogi letovi biti odloženi ili otkazani.

Snijeg je u Briselu natjerao 4.000 putnika da neplanirano noć provedu u ovom gradu. Mnogi su noć proveli u hotelima u blizini aerodroma. Međutim, 1.500 putnika koji putuju u Veliku Britaniju, primorani su da slete na aerodrom u Briselu. Zbog neposjedovanja vize za Belgiju, putnici su noc proveli u tzv. „tranzitnom“ terminalu. „Dolaze iz svih dijelova svijeta i nemaju vizu“, izjavio je glasnogovornik aerodroma. Riječ je o putnicima iz Kine, Južne Koreje, Kuvajta i SAD.

Snijeg otežava i drumski saobraćaj

Ni u Sjevernoj Irskoj situacija nije ništa bolja. Tamo su zabilježene rekordne količine snijega u posljednjih 25 godina. Policija je izdala saopćenje u kojem se građani upozoravaju da na put kreću samo u hitnim slučajevima.

U okolini Manhestera, na severozapadu Engleske, stotine ljudi provelo je noć u automobilima na autoputu koji je zavijan. U Njemačkoj i Italiji brojni vozači su zarobljeni na klizavim putevima dok temperature vrtoglavo padaju. Snijeg i led okovali su i Skandinaviju, naročito Dansku i Švedsku, gdje meterolozi navode da je ovo najhladniji početak zime od 1850-tih. Trgovci poručuju da će loše vrijeme vjerovatno uticati na božićnu prodaju, koja tradicionalno dostiže svoj vrhunac upravo posljednji vikend pred Božić.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.