EU POOŠTRILA TON PREMA BALKANSKIM ZEMLJAMA

Evropska unija će moći privremeno uvesti viznu obavezu za Srbiju i još četiri balkanske zemlje kako bi se borila protiv prekomjernih zahtjeva za azil njihovih državljana, izjavilo je u srijedu nekoliko diplomatskih izvora.

Postignut je sporazum u srijedu s Evropskim parlamentom o propisu koji sadrži odredbu što omogućava da se privremeno uvedu vize u slučaju zloupotreba, doznaje se iz kiparskog predsjedništva Evropske unije.

Ovaj propis bi mogao stupiti na snagu početkom 2013. godine, precizirao je jedan diplomatski izvor.

Propis se posebno odnosi na balkanske zemlje, ali će imati i općenitiji učinak. Moći će se pozivati na njega i kad su u pitanju zemlje koje uživaju vizno izuzeće za svoje državljane, dodao je izvor.

Šest zemalja Evrospke unije, Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Holandija, zatražile su mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju protestirajući protiv povećanog broja neosnovanih zahtjeva za azil državljana ovih zemalja.

Ova situacija traje otkako je 2010. godine ukinuta vizna obaveza za državljane ovih pet zemalja.

“Većina predatih zahtjeva za azil su neosnovani i nanose štetu, jer preopterećuju službe za ispitivanje zahtjeva u državama koje su se žalile”, navodi Evropska komisija.

U srijedu je pronađen kompromis između ovih država i Evropskog parlamenta koji bi trebalo da omogući skoro usvajanje
propisa.

Njegovo provođenje će, međutim, imati složeniju proceduru.

Evropska komisija treba da konstatira kada se radi o zloupotrebi i da zatim predloži šestomjesečno ukidanje viznog izuzeća koje je dato ovim zemljama.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: