Eko zeleni upozoravaju nadležne da zaštite zdravlje školske djece i svih građana

Ekološko udruženje građana “Eko-zeleni”, saopćenjem za javnost, uputilo je ekološko upozorenje i poziv nadležnim za uređenje grada i zaštitu zdravlja školske djece i svih građana.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Na naš ”zeleni telefon” svakodnevno pristižu zahtjevi i molbe građana da se više povede računa o ekološkom uređenju grada Kalesije odnosno o redovnom odvozu krutog i mješanog otpada iz grada koji je u posljednjih nekoliko dana opteretio gradsku sredinu, te predstavlja prijetnju po zdravlje i moguću epidemiju.

Posebno zabrinjava što se značajna količina organskog otpada nalazi pored kontejnera u središtu grada Kalesije gdje imamo često prisustvo pasa lutalica i ptica grabljivica koje raznose taj otpad koji u ovim toplim danima može uzrokovati zdravstvene probleme.

Zabrinutost je veća štio širom centra grada imamo školsku djecu koja mogu zadobiti zdravstvene probleme uzrokovane širenjem organskog otpada.

Tražimo veću brigu svih o okolišu jer bez čiste i zdrave okoline nije moguć zdrav život čovjeka.

Pozivamo nadležne da svojim autoritetom utječu odnosno da se angažuju u redovnom odvozu kontejnerskog otpada, čišćenju i uređenju našeg grada.

Isto tako ,pozivamo nadležne da pomognu Komunalnom preduzeću u obezbjeđenju infrastrukture za odvoz mješanog otpada.

Naša poruka je dobronamjerna i u interesu je svih građana odnosno ekološkog uređenja grada i zaštite zdravlja prije svega djece.

”Čuvajmo okoliš za bolje sutra ,razvrstajmo otpad svakoga jutra”, navodi se u saopćenju Ekološkog udruženja građana “Eko-zeleni” – Kalesija.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: