Džafić i Osmanović u utrci za načelnika Općine Kalesija

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Kalesija učestovat će se samo dva kandidata: Nedžad Džafić (SDA) i Muhamed Osmanović (SDP). SBB definitivno neće imati kandidata za načelnika Kalesije.

Iz CIK BiH  nam nisu mogli potvrditi ovu informaciju, ali je Maksida Pirić, portparol CIK-a,za Radio Feral kazala da su provjere prijavljenih kandidata u toku i da će CIK BiH u zakonskom roku, dakle najkasnije do 22. januara zvanično donijeti odluku o ovjeri kandidata za učešće na izborima.

SDP  je odmah po odlasku bivšeg načelnika, Rasima Omerovića u Parlament FBiH, donio odluku da za načelnika u Kalesiji kandiduje Muhameda Osmanovića, ljekara u Domu zdravlja Kalesija, potpredsjednika SDP-a i predsjednik Kluba vijećnika ove stranke u Općinskom vijeću Kalesija.  Pored političkog angažmana u SDP-u, Osmanović je aktivan u radu FK „Bosna“ Kalesija, prvo kao ljekar, a kasnije i kao jedan od istaknutijih članova Uprave kluba. Mnogi mu pripisuju najveće zasluge za oživljavanje kluba koji je bio skoro pred gašenjem. Sa grupom prijatelja i navijača kluba uspijeva vratiti dugove FK Bosna, a kao kruna uspješnog rada u klubu  bila je izgradnja modernih svlačionica, sa pratećim sadržajima , čime je riješen dugodišnji  podstanarski status kluba.

Da bi pobijedio na prijevremenim izborima za načelnika , Muhamed Osmanović  će u narednih nešto više od mjesec dana, pored glasača SDP-a, morati ubijediti  simpatizere drugih stranaka, kao  i one neopredijeljene, da je upravo on bolji izbor za  prvog čovjeka izvršne vlasti u Kalesiji.  Osmanović starta sa oko 3.000 glasova SDP-a,  a za pobjedu na izborima trebat će mu još najmanje 4-5.000 glasova, ako bi na izbore izašlo više od 50 % birača u Kalesiji. Podršku će, po svemu sudeći, morati potražiti od glasača DF-a, BPS-a, SBB-a, SBiH i nezadovoljnih glasača SDA koji su umjesto Nedžada Džafića željeli vidjeti drugog kandidata.

Kanadidat SDA će biti Nedžad Džafić, aktuelni predsjednik strake i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je u unutarstranačkoj utrci pobijedio Zijada Kulanića. Džafić je kao dugogodišnji akativista, a kasnije i predsjednik kalesijske organizacije SDA, bio direktor OŠ Rainci Gornji i zastupnik u Skupštini TK-a. Kao predsjednik SDA u Kalesiji bio je u sjeni  bivšeg načelnika Rasima Omerovića, kojemu je svjesno ili ne proteklih 10-ak godina prepustio “dirigentsku palicu”.  Polovinom 2014. godine, suprostavio se Omeroviću, s kojim je ušao u otvoreni  unutarstranački i medijski  sukob.  Kriza u SDA Kalesija kulminirala je na oktobarskim Općim izborima 2014. godine, a potom i prilikom izbora v.d. načelnika općine Kalesija.  Iako je izbor vršioca dužnosti načelnika završen neriješenim rezultatom između Džafića i njegovog stranačkog protukandidata Zijada Kulanića, bolji poznavaoci kalesijske politike smatraju da je Džafić ipak pobijedio u „produžecima“, imenovanjem Salmira Avdibašića za „dvomjesečnog načelnika“ općine Kalesija.

“Završni udarac” oponentima u kalesijskoj SDA, Džafić je zadao prilikom izbora kandidata za načelnika, kada je uz podršku 22 delegata završio priču u vezi sa kandidaturom za načelnika.

Nedžad Džafić u odnosu na Osmanovića mnogo bolje stoji što se tiče startne pozicije, gledamo li posljednje rezultate na izborima SDA u Kalesiji. Ukoliko u narednih mjesec dana uspije pomiriti interese pojedinaca i grupa, a pri tom postigne “snagu jedinstva”, Džafić bi u startu mogao računati na blizu 6.000 glasova birača SDA. U tom slučaju za pobjedu bi mu trebala još koja hiljada glasova. U suprotnom Džafić bi mogao imati velikih problema, jer su protiv njegove kandidature bile neke od većih mjesnih organizacija SDA, poput Gornjih i Donjih Vukovija, koje zajedno imaju preko 4.000 birača.

Podsjećamo, prijevremeni izbori za načelnika Općine Kalesija  održat će se u nedjelju, 22.februara ove godine.

 

M.Zulić/Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.