Druga žrtva virusa AH1N1 u BiH: U Zenici preminula 62-godišnja pacijentica

Pacijentica inicijala D. S. (62) preminula je jutros u Kantonalnoj bolnici Zenica nakon posljedica koje su izazvane virusom AH1N1.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio epidemiolog Kantonalne bolnice Zenica Mahdi Brčaninović koji je kazao kako je pacijentica preminula od virusa AH1N1, što je laboratorijski dokazano.

“Veliki broj osoba koji se javi zbog gripe već imaju neka teška hronična oboljenja tako da se imunološki sistem teško odbrani na ovaj val gripe koji nam je došao. Mi sada ne možemo reći brojku oboljelih od gripe, ali ima povećan broj oboljenja sličnih gripi i to uglavnom kod starijih osoba koje su podložnije tim oboljenjima i zbog njihovih komplikacija dolazi do smrtnih slučajeva”, kazao je Brčaninović.

U Kantonalnoj bolnici Zenica oformljen je multidisciplinarni tim ljekara s ciljem da se vrši kontrola pacijenata kako bi se spriječilo širenje virusa među pacijentima i ljekarima.

Brčaninović je poručio da povećanom broju oboljenja sličnih gripi doprinose vremenske promjene, te je preporučio građanima BiH da smanje boravak na otvorenom i posjete bolnicama kako bi se spriječilo širenje virusa.

Ovo je druga osoba koja je preminula zbog virusa AH1N1, nakon što je u Sarajevu u utorak navečer preminula R. E. iz Viteza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: