Dopunjen Program o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja boraca na području TK-a

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je odluku o dopuni Programa o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak pojašnjava da je budžetom planiran iznos od 500.000 KM za Program zapošljavanja oko 60 osoba iz kategorije boračke populacije, a Projektom samozapošljavanja predviđeno je 250.000 KM, kojim bi 25 kandidata trebalo dobiti po 10.000 KM, a njihova obaveza je da registruju obrt i na taj način se zaposle.

Za projekte za privredne subjekte predviđeno je 250.000 KM raspoređenih u tri granta po 30.000 KM i osam grantova po 20.000 KM, putem kojeg bi se trebalo zaposliti 36 boraca ili članova njhovih porodica.

-Program je bilo potrebno dopuniti jer je kod projekta samozapošljavanja veliki broj korisnika, koji će biti na konačnoj listi od objavljivanja javnog poziva do danas, već izvršio registraciju obrta, a u ugovoru je bilo navedeno da se ugovori zaključuju s fizičkim osobama – kazao je Skopljak na pres-konferenciji.

Vlada TK usvojila je i zaključak u vezi s incijativom za upućivanje preporuke za postupanje ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK.

Kako je naveo Skopljak, od trenutka objavljivanja javnog konkursa za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na području TK, veliki je pritisak boračke populacije na Ministarstvo za boračka pitanja TK zbog primjedbi na intervju za zapošljavanje u školama.

Primjedbe, dodao je, stižu zbog favoriziranja određenih kandidata na intervjuu za zapošljavanje.

Stoga je, kaže Skopljak, sačinjeno pismo preporuke svim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području ovog kantona u kojem Vlada traži od onih koji u školama učestvuju u selekciji kandidata, da taj postupak urade korektno i profesionalno, s posebnim akcentom na djecu šehida i poginulih boraca, bez favoriziranja određenih kandidata.

 

 

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: