Doktori radnike Konjuha tjeraju kući

Radnici Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica i jučerašnji, peti dan, proveli su štrajkujući glađu u ruševnom izložbenom salonu u krugu fabrike.

Noć prije su, kao i svaku noć u ovoj sedmici, prespavali uz tri kvarcne grijalice, a sve ne bi li dočekali da konačno odu u penziju, za što su uslove stekli prije više od godinu.

Garancije

Radi se o 52 radnika koja su još prije godinu ispunila uslove za penziju, ali do danas nisu ostvarila pravo na nju, jer njihova firma Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a navodno duguje oko 250 hiljada maraka. Preduzeće je, zajedno sa kantonalnom Vladom, uložilo određene napore da podigne kredit kod Razvojne banke FBiH, ali zbog problema sa osiguravanjem garancije, do toga još nije došlo.

Radnici se pitaju i zbog čega kantonalna Vlada ne otpiše dug, s obzirom na to da radnici realno nisu ni bili trošak Zavodu, jer nisu mogli ni koristiti zdravstvene usluge.

– Ako im ikada treba zdravstveno osiguranje, to je sad. Ovi radnici su izrađeni, svaki dan idu u Hitnu pomoć da izmjere pritisak ili šećer, kako ne bi kolabirali. Jednog radnika je Hitna jučer otjerala kući, jer je bio u stanju životne opasnosti i nije htjela da preuzme odgovornost i vrati ga da štrajkuje, kazao nam je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

Sindikalni odbor je jučerašnji dan proveo lobirajući kod Skupštine TK-a i njenih poslanika da se održi tematska sjednica ovog zakonodavnog tijela, na kojoj bi se razmatrali problemi fabrike Konjuh i eventualno pronašlo rješenje. Kako kažu, mali su izgledi za to, ali se nadaju da će se neko odlučiti na poduzimanje koraka.

Naknade

Vlada Tuzlanskog kantona se već ogradila od Konjuha, govoreći kako se radi o privatnom preduzeću kojem Vlada ne može pomoći bez da rizikuje da i druga privatna preduzeća dolaze sa istim zahtjevima. Vlada će, međutim, kako bi pomogla radnicima u penzionisanju, uplatiti 20 hiljada KM na račun naknada za nezaposlenost.

S obzirom na to da Skupština TK-a nije nijednom zasjedala na zahtjev radnika, čak i kada se radilo o preduzećima koja su u većinskom državnom vlasništvu, malo je vjerovatno da će i ovoga puta biti drugačije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Oslobođenje)

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: