Dogorjelo do nokata: Penzioneri spremaju socijalni bunt

Pojedini penzioneri u Federaciji BiH ni jučer, 21. aprila, nisu dobili svoje penzije iako je iz Federalnog zavoda penzionog i invalidskog osiguranja potvrđeno da su sva sredstva za penzije isplaćena još početkom sedmice, problem je nastao zbog neutvrđenog ili neispoštovanog dogovora o transakcijama s bankama.

“Bilo je penzionera koji nisu dobili penzije ni jučer. Prema sporazumu, do 5. su trebali isplatiti. To se događa zbog toga što nije uvezan sistem. Proces je spor i dugačak. Od PIO tražimo da se to riješi, jer penzioneri u jednom danu moraju dobiti penzije”, kazao je za N1 Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH.

Nijedan penzioner da se ne vrati sa šaltera kada počne isplata. Danas je 22. i ima još penzionera bez primljene penzije. To je problem onima s najnižim penzijama i onima koji su bolesni”, pojašnjava.

Kazao je da je najteže govoriti o teškoj situaciji kod onih koji od svoje penzije moraju izdržavati djecu i unučad, a puno ih je takvih.

Broj radnika i penzionera je gotovo izjednačen. Problem isplate će biti dok se ne riješi probelm zapošljavanja. Nama čini problem što poduzeća ne plaćaju PIO. Treuntno postoji 450 miliona duga od državnih poduzeća prema fondu, kazao je Rapa za N1.

“Da se pola plati, to bi se riješilo”, smatra Rapa.

Direktor Krnjić je kazao da je posljednja transakcija obavljena jučer.

“Postoje tehnički problemi u banci, tehničke prirode – svi penzioneri su trebali dobiti penzije”, kaže.

Dodaje kako je uplata trebala biti obavljena prije 10 – 12 dana, a umjesto toga – to je obavljeno jučer.

“Što se tiče teškoće u isplati generalno – sistem je precizno isplaniran, visina penzija i stope doprinosa. Obveznici da plaćaju obveze i da društvo funkcionira po zakonu mi ne bismo imali problema. Trenutno je rak rana to što obveznici ne plaćaju doprinose. Mali obveznici varaju na isplatama. Temeljni problem je dogorio do nokata”, kazao je Zijad Krnjić, direktor zavoda PIO/MIO za N1.

400.000 penzionera živi od penzije, a postoje velike šanse za socijalni bunt.

“Negdje oko 275.000 penzionera ima minimalnu penziju od 326 KM. Ako nema drugu potporu, ne može se biološki preživjeti mjesec. Značajan broj njih nema moduse za druge prihode, i ogroman broj je u zoni gladovanja. Ne bih predviđao što će se u sociološkom smislu dogoditi. Nepravda u društvu nas vodi u sve goru i goru situaciju”.

Rapa je kazao i to da se priprema socijalni bunt, osobito u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Održali smo niz sastanaka, kako bismo poduzeli mjere da ne dođe do nekontroliranog bunta. S predstavnicima svih kantonalniih saveza imamo danas sastanak. Tu ćemo ocijeniti kakvo je raspoloženje, i dogovorit ćemo se što treba poduzeti. Kako privoliti Vladu da riješi nagomilane probleme penzionera, ali i da ih smirimo da se ne izlazi na ulice”, kaže Rapa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: