Dobre vijesti za nezaposlene u TK-u: Prijem pripravnika

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog rješenja za odrađivanje pripravničkog staža osoba s visokom stručnom spremom. Tim dokumentom predviđeno je da općine i javne institucije sa područja TK-a u budžetu za 2012. planiraju sredstva za finansiranje pripravnika.
„Sve to je u sklopu našeg plana da u 2012. smanjimo nezaposlenost u TK-u. Radimo akcioni plan zapošljavanja, otvaramo fond, a imaćemo i raspravu o upisnoj politici, ne samo na Univerzitet nego i u srednje škole”, kazao je premijer TK-a Sead Čaušević, ističući da će svako ministarstvo dobiti zadatak da u svom resoru pronađe firme i ustanove, koje će primiti i finansirati mlade pripravnike.

„Tražićemo da se najveći broj pripravnika primi u privredu, a pokušaćemo zajedničkim razgovorom naći dobar način za njihovo finansiranje”, zaključio je Čaušević, dodajući da je u 2011. prioritet Vlade TK-a bilo očuvanje postojećih radnih mjesta, a da će u narednoj godini, u skladu sa jasnim akcionim planovima, najvažniji zadatak biti zapošljavanje.

Statistika Zavoda za zapošljavanje TK-a otkriva da je 1.348 osoba sa visokom stručnom spremom koje nisu odradile pripravnički staž. Najviše je na području Tuzle, čak 559, a slijede Živinice sa 214, Lukavac 183, Srebrenik 121, Gračanica 82… Bez pripravničkog staža je 191 diplomirani ekonomista, 147 pravnika, 102 pedagoga, 80 profesora bosanskog jezika, po 68 profesora razredne nastave i tjelesnog odgoja, te 38 socijalnih radnika.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: