DEUTSCHE WELLE: DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO IZ BOCHUMA SUMNJA U NAMJEŠTANJE DESETAK NOGOMETNIH UTAKMICA U BiH

Uvidom u dokumente njemačkih istražnih organa, Deutsche Welle saznaje za koje se nogometne utakmice sumnja da su bile namještene u BiH i Hrvatskoj. Na listi se nalazi desetak mečeva bh. timova i 15 susreta hrvatskih klubova.

U Bosni i Hercegovini Državno odvjetništvo iz Bochuma istražuje osam utakmica. Prema informacijama kojima raspolaže Deutsche Welle, ilegalni dogovor oko konačnog rezultata postignut je u susretu Premier lige između NK Travnika i FK Slavije iz Sarajeva (3:0) u augustu 2009. Sumnja se da su dva visokorangirana klupska dužnosnika i nekoliko igrača Travnika umiješani u manipulaciju.

Na listi njemačkih organa nalazi se i utakmica između Travnika i mostarskog Zrinjskog (3:3), također iz augusta 2009. godine. U organizaciju namještaljke su po sadašnjim saznanjima i u ovom slučaju bili umiješani dva (već spomenuta) klupska čelnika i nekoliko igrača Travnika. Navodno je bio podmićen i sudija te utakmice. Travnik je trebao pobijediti.

Sumnja se da nisu namještane samo utakmice bh. lige. Državno odvjetništvo iz Bochuma vodi istragu i oko nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsku ligu (bivši Kup UEFA) u kojima su proteklih sezona sudjelovali timovi iz BiH.

Po saznanjima njemačkih istražitelja, namještanje rezultata je bilo planirano i u susretu Širokog Brijega protiv Banantsa iz Erevana (0:1) u julu 2009. godine, a dvije ekipe i sudija trebali su dobiti ukupno 50.000 eura. Državno odvjetništvo iz Bochuma još ne zna je li novac bio isplaćen ili ne.

Istražuju se i okolnosti utakmice FK Slavija Sarajevo : Aalborg BK (3:1) iz jula 2009. Obzirom da je Slavija pobijedila u ovom meču, njemački istražni organi pretpostavljaju da je manipulacija možda bila “otkazana”. No, istražitelji su utvrdili da su u kladionicama mafijaši ipak uplatili određenu svotu na poraz sarajevske ekipe.

Na popisu utakmica koje istražuju njemački pravosudni organi nalazi se 15 nogometnih susreta u Hrvatskoj. Na listi sumnjivih utakmica je i finale nacionalnog Kupa, u kojem su se u maju 2009. sastali zagrebački Dinamo i splitski Hajduk. Na meti njemačkih istražitelja nalazi se i sedam utakmica iz Slovenije, te još najmanje pet utakmica u natjecanju Europa League u kojima su sudjelovale sumnjive momčadi iz Crne Gore, te jedna evropska utakmica u kojoj je nastupio i jedan makedonski klub. Utakmice klubova iz Srbije se ne spominju.

(FENA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: