Delegacija Vlade TK posjetila Centar za multidisciplinarne studije Tuzla

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem posjetila je danas Centar za multidisciplinarne studije Tuzla. Ovom prilikom članovi Vlade su obišli prostor u kojem se izvodi nastava, te se upoznali sa principom rada na kojem počiva rad ove visokoškolske ustanove.

Prilikom pred mnogobrojnim profesorima, studentima, te predstavnicima privrednih subjekata sa kojima Centar ima razvijenu poslovnu saradnju premijer Tuzlanskog kantona održao je i predavanje na temu „Značaj i uloga visokog obrazovanja u realizaciji ciljne politike Vlade Tuzlanskog kantona“.

„Uloga visokog obrazovanja je da mlade ljude pripremi i obuči za sve one izazove s kojim se trebaju susresti u izgradnji svoje profesionalne karijere. U tom svjetlu nema razlike između privatnih i javnih visokoškolskih ustanova. Razlika je samo u načinu na koji oni pristupaju tom procesu pripreme, i u tom pogledu rekao bih da su oni komplementarni i da se međusobno dopunjuju“ rekao je premijer Gutić akcentirajući da je Centar za multidisciplinarne studije mladim ljudima iz Tuzle i regiona ponudio određene studijske profile kojih do otvaranja ove visokoškolske ustanove nije bilo u ponudi na našem kantonu, time proširujući ponudu profila visokog obrazovanja.

Premijer je također podcrtao posebno značaj i neophodnost saradnje privrede i visokog obrazovanja.

„Visoke strukovne škole su one koje frazu o saradnji sa privredom i frazu o privatno-javnom partnerstvu treba da pretoče u primjer dobre prakse za sve ostale studijske programe. Od te saradnje korist će imati i privredna društva i same visokoškolske ustanove. Prilika je to i da se uspostave prvi pravi primjeri privatno-javnog partnerstva na visokim tehničkim i strukovnim školama. Mi, kao Vlada, tu da pomognemo kreiranjem povoljnog ambijenta i zakonskog okvira za takvo djelovanje. Svaki primjer dobre prakse na univerzitetima je za nas još jedna ideja šta i u kojem pravcu treba promijeniti u Zakonu o visokom obrazovanju ne bismo li tako i pospješili visoke škole i unapredili naš obrazovni sistem u cjelini“, riječi su premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: