Delegacija Vlade TK-a posjetila kalesijske fabrike namještaja

Općinu Kalesija danas su posjetili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak. Domaćin ovoj posjeti bio je Ismet Mešić, po ovlaštenju općinskog načelnika. Pored razgovora sa Mešićem, delegacija Vlade TK-a posjetila je najveće privredne subjekte za proizvodnju namještaja u Kalesiji, fabrike “Prima Sofa”  i “Izazov”.

Prema riječima premijera Gutića razlog posjete je namjera Vlade da proaktivno pristupi svim poslodavcima na području Kantona i postane njihov servis posebno prema proizvođačima čiji se asortiman proizvoda u velikoj mjeri izvozi na inostrano tržište.

  • Naša želja je da svoje usluge približimo privrednicima, koji posluju na području našeg kantona. Cilj nam je da privrednike upoznamo sa povlasticama koje od Vlade TK-a mogu očekivati u ovoj godini, posebno kroz programe novog upošljavanja. Također, posjetom ovim privrednim društvima željeli smo dati podršku drvnoj industriji, jer je to komparativna prednost našeg kantona, kazao je Gutić.

Kalesijaka fabrika namještaja „Izazov“, koja zapošljava 100 radnika u ovoj godini planira proširenje proizvodnje i otvaranje novog prodajnog centra u Tuzli. Međutim, vlasnik Izazova Esad Jakubović, navodi da ova firma trenutno nema podršku općine Kalesija, jer već godinu dana čeka na kupovinu zemljišta na kojem bi se gradila savremena pilana.

  • Nažalost, općina Kalesija već godinu dana ne želi da raspiše oglas za prodaju zemljišta na kojem planiramo gradnju pilane, sa pratećim objektima i sušarom. Prije godinu dana smo investirali u nabavku opreme za pilanu, očekujući da nećemo imati problema takve prirode. Te mašine nažalost propadaju jer još nismo riješili pitanje zemljišta na kojem planiramo gradnju pilane, naglasio je Jakubović.

Kantonalni premijer Bego Gutić je kazao, da je nakon razgovora sa privrednicima, došao do saznanja da se slični problema dešavaju u skoro svim općinama Tuzlanskog kantona i da lokalne zajednice najčešće smatraju da su viši niovi vlasti odgovorni za stvaranje poslovnog ambijenta i boljih uslova za nova zapošljavanja.

  • Općinske administracije na području TK-a trenutno nisu istinski sevis privrednicima i često administrativnim barijerama koče razvoj lokalnih zajednica. Ukoliko nastave sa takvom praksom, pojedine općine, među kojima i Kalesija, mogle bi ostati bez određenih namjenskih sredstava od strane kantonalne Vlade, zaprijetio je Gutić.

Sve ove primjedbe i kritike na rad općinske administracije saslušao je Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika Nedžada Džafića. Mešić je obećao da će nastojati riješiti problem sa kojim se suočava Fabrika namještaja „Izazov“, u pogledu kupovine zemljišta, kao i problem asfaltiranja puta u prema Farmi Spreča i fabrici „Prima Sofa“ u Donjim Vukovijama.

  • Općina Kalesija je formirala privredno-industrijsku zonu, na lokaciji na kojoj je izgrađena fabrika namještaja „Izazov“ i još nekoliko privrednih subjekata. Do sada su izdvojena značajna finansijska sredstva na obezbjeđenju neophodne infrastrukture. Mi ćemo, naravno, i dalje podržavati rad svih naših privrednika i učinit ćemo sve da se i problem zemljišta za gradnju pilane riješi u što kraćem roku na obostrano zadovoljstvo. Također, naš plan je da put Donje Vukovije – Krivača moderniziramo u narednom periodu i izgradimo modernu saobraćajnicu koja će služiti privrednicima i lokalnom stanovništvu, rekao je Mešić.

Predstavnici obje kalesijske fabrike, „Prima sofa“ i „Izazov“ su se zahvalili premijeru Gutiću, ministrima u Vladi TK-a i Ismetu Mešiću na posjeti i obećali da će pripremiti programe sa kojima će aplicirati na namjenska sredstva za zapošljavanje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.