Davutoglu održao govor na Američkom univerzitetu u Tuzli: BALKAN NIJE PERIFERIJA NEGO CENTAR EVROPE

Ministar vanjskih poslova Republike Turske, njegove ekselencije dr. Ahmet Davutoglu danas je  u Sarajevu na Američkom univerzitetu u BiH održao govor o pogledu Turske na Balkan i Bosnu i Hercegovinu, kao i o ulozi Turske kao faktora stabilnosti u regionu.

Uvodničar današnjeg događaja bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Sven Alkalaj, a domaćin predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Ministar Davutoglu u svome govoru je istako da je vizija Turske diplomatije za područje Balkana u 21. stoljeću  integracija, nasuprot podjelama iz 20. stoljeća.  On je naveo tri metodološka principa za Balkan, i to:

–          Vizija radije nego kriza

–          Budućnost radije nego prošlost

–          Vrijednosti radije nego ideologije

Govoreći u kontekstu balkanskih integracija, Davutoglu je kazao kako moramo sami rješavati vlastite probleme, umjesto da nam velike sile dolaze rješavati naše lokalne probleme. On je naglasio vrijednost ekonomskih i kulturnih integracija na Balkanu, rekavši da je prostor Balkana među najoptimalnijim na svijetu za spomenute integracije, te da „Balkan nije periferija nego je i bit će centar Evrope“.

Ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj je u svom uvodnom govoru istakao zasluge ministra Davutoglua za uspostavu boljeg dijaloga između Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Turske.

U svome obraćanju, predsjednik Američkog univerziteta Denis Prcić kazao je između ostalog kako je današnje predavanje i prisustvo visoke Turske delegacije još jednom pokazalo kako je Američki univerzitet mjesto na kojem se osim sticanja redovnog znanja mogu čuti i predavanja diplomata svjetskog ranga.  „Ovo je prilika da se također istakne kako je diplomu AUBiH-a, osim što je priznata u Sjedinjenim Američkim Državama, EU i Bosni i Hercegovini, nedavno službeno priznao i YOK, Ministarstvo za visoko školstvo u Republici Turskoj“, riječi su Prcića.

Predsjednik Američkog univerziteta Denis Prcić je u znak zahvalnosti za sve što čini za Bosnu i Hercegovinu i regiju, ministru Davutogluu poklonio ‘Grb Američkog univerziteta u BiH’ u bakarnoj izradi Sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara. Ministar Davutoglu je uzvratio predsjedniku Prciću prigodnim poklonom  Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: