Danas peto okupljanje vjernika na dovištu “Orlić – Pašin put” iznad Hajvaza

Vjersko-kulturna manifestacija “Dovište Orlić – Pašin put 2016” održat će se po peti put u subotu  27.augusta na brdu Orlić koje se nalazi na granici općina Zvornik i Osmaci. Program će se i ove godine sastojati iz vjerskog dijela i kulturno-sportskog.

Ovogodišnji vjerski program, a koji je i centralni događaj manifestacije  realizovati će imami kalesijskog i zvorničkog Medžlisa. Prije početka vjerskog programa, održat će se čas historije na temu „Dovišta kao najznačajnija nematerijalna kulturna baština Sprečanske doline i srednjeg Podrinja“ temu će prisutnim izložiti kalesijski profesor Ekrem Sakić. Nakon završetka vjerskog programa, započet će i sportska nadmetanja za najmlaiđe , a najboljim su obezbijeđene vrijedne nagrade od strane općine Kalesija. Najmlađi će imati priliku da se natječu i nadmeću u slijedećim disciplinama: Trčanje u vrećama, utrka na stotinu metara, a za one nešto starije bacanje kamena s ramena i povlačenje konopca.

Sa Orilića  koji se nalazi na 600 metara nadmorske visine se pruža impozantan pogled na Sprečansku dolinu i Podrinje, a poznato je da tradicija održavanja dovišta na širem području Orlića dopire duboko u prošlost, po nekim predanjima sve do doba čuvenog Ajvaz-dede, da bi njihovo održavanje bilo zabranjeno 50-tih godina 20. stoljeća od tadašnjih vlasti.

Radi se o jednoj od najvećih manifestacija koju organizuju povratnici u Osmake i Zvornik, zajedno sa predstavnicima kalesijskog Medžlisa.

Za predsjednika Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije je izabran Adem Karić, koji je i proteklih godina bio uključen u “oživljavanje” ovog dovišta.

Podsjećamo, predsjednik prošlogodišnjeg Organizacionog odbora je je bio Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, koji je uradio veliki posao kada je u pitanju obnova dovišta kroz projekte putne komunikacije, koji povezuju bošnjačka naselja u općinama Osmaci i Zvornik, koja se nalaze u blizini nekadašnjeg “Pašinog puta”.

Važno je napomenuti da preko Orlića prolazi i trasa “Marša mira”, i obnovom dovišta se na neki način čuva i sjećanje na genocid iz jula 1995. godine.

Ministar Edin Ramić je prošle godine uradio mnogo kada je u pitanju izgradnja putne infrastrukture, a kako je i obećao prošle godine, počeli su i radovi na izgradnji musale na Orliću na mjestu gdje se održava ova vjersko-kulturna manifestacija.

Radovi su nedavno počeli, te će ove godine biti urađen jedan dio od onoga što su organizatori ranije zamislili i započeli.

Kišne padavine su proteklih mjeseci prilično oštetile pristupne puteve koji vode prema lokaciji gdje se održava ova manifestacija, pa su predstavnici Organizacionog odbora  posjetili i Općinu Kalesija.

Imset Mešić, koji po Ovlaštenju mijenja općinskog načelnika, je obećao pomoć Općine Kalesija kada je u pitanju sanacija puta koji vodi iz Hajvaza prema Orliću, te da će obezbijediti bager i kamione sa kamenom ciji se nastavak radova ocekuje u cetvrtak poslije prestanka obilnih padavina ove sedmice.

  • PROTOKOL MANIFESTACIJE:
  • 11:00 – Čas historiije
  • 11:45 – Izlazak bajraktara
  • 12:00 – Vjerski program
  • 13:00 – Podne namaz
  • 13:15 – DOVA
  • 13:25 – Sportska nadmetanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: