Počela distribucija markica zdravstvenog osiguranja za boračku populaciju

Danas je počela distribucija markica za zdravstveno osiguranje za boračku populaciju u Tuzlanskom kantonu za ovu godinu. Razlog zbog kojeg ovo do sada nije realizovano su dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona u petak je obavijestilo općinske Službe za boračko-invalidsku zaštitu da iz poslovnica Zavoda zdravstvenog osiguranja preuzmu markice i poćnu sa podjelom.

Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja u Vladi TK je, kako kaže, u petak obaviješten da je iz ZZO prema općinskim poslovnicama upućen jedan akt u kome je iz tehničkih razloga navedeno da će dati 60% markica. Ministar vjerujem da će u narednoj sedmici biti opretivno i preostalih 40% markica.

Prema riječima ministra Skopljaka preostalih 40% markica će kasniti zbog dugovanja ministarstva Zavodu za zdravstveno osiguranje za 2013. i 2014. godinu iznose oko 1 milion i 300 hiljada KM. Vrlo brzo bi dugovanje za 2013. trebalo biti izmireno.

Prema njegovim informacijama uplata bi trebala biti završena do kraja ove sedmice. Pravo na besplatnu markicu premije zdravstvenog osiguranja ima oko 56 hiljada pripadnika boračke populacije sa područja Tuzlanskog kantona. Supruge i djeca šehida i poginulih boraca, odnosno, djeca koja se redovno školuju, ratni vojni invalidi i njihove nezaposlene supruge, demobilisani borci koji nemaju nikakvh prihoda i njihove porodice.

Demobilisani boraci koji su na birou, a imaju zaposlenu suprugu, ne mogu dobiti besplatnu markicu ukoliko njihova porodična primanje prelaze 60-tak KM po članu domaćinstva.

 

 

 

 

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: